Το επιστημονικό περιοδικό Αειχώρος: Κείμενα Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Ανάπτυξης συμπληρώνει μια εικοσαετή, αξιοσημείωτη, διαδρομή (Τεύχος 1 – Νοέμβριος 2002) στα δρώμενα των επιστημών του χώρου. Εκδίδεται από το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΜΧΠΠΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και είναι το εμβληματικό ελληνικό επιστημονικό περιοδικό το οποίο αναλύει και θεραπεύει χωρικά ζητήματα.
Σκοπός του Αειχώρου είναι η προώθηση του διαλόγου και του προβληματισμού για θέματα τα οποία αφορούν την Πολεοδομία, τη Χωροταξία και την Ανάπτυξη, και σχετίζονται τόσο με την ελληνική όσο και με τη διεθνή εμπειρία, και η πρωτότυπη και κριτική συμβολή στην οικεία επιστημονική βιβλιογραφία, τόσο σε επίπεδο θεωρίας όσο και σε επίπεδο εφαρμογής.
Η Συντακτική Επιτροπή του Αειχώρου βρίσκεται στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση να απευθυνθεί στα μέλη της Επιστημονικής Κοινότητας και να ανακοινώσει την πραγματοποίηση ενός σημαντικού βήματος. Πρόκειται για τη μετάβαση του Αειχώρου στο περιβάλλον ανοιχτής πρόσβασης Open Journal Systems III (OJS III). Το OJS III αποτελεί την αναβαθμισμένη εκδοχή του περιβάλλοντος ανοιχτής πρόσβασης OJS, του λογισμικού ανοιχτού κώδικα το οποίο διατίθεται ελεύθερα στα επιστημονικά περιοδικά με απώτερο στόχο την ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης μέσω της ελεύθερης διάθεσης του επιστημονικού περιεχομένου.
Η Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρέχουν την Υπηρεσία Διαχείρισης και Δημοσίευσης Ηλεκτρονικών Περιοδικών η οποία βασίζεται στην παραμετροποίηση του λογισμικού ανοιχτού κώδικα OJS. Η Υπηρεσία Διαχείρισης και Δημοσίευσης Ηλεκτρονικών Περιοδικών προσφέρεται, καταρχάς, σε ελληνόγλωσσο και σε αγγλόγλωσσο περιβάλλον και προσεχώς αναμένεται να προσφερθεί και σε γαλλόγλωσσο περιβάλλον. Ως εκ τούτου, ο Αειχώρος δέχεται προς δημοσίευση άρθρα στην ελληνική, στην αγγλική και στη γαλλική γλώσσα.
Η μετάβαση του Αειχώρου στο περιβάλλον ανοιχτής πρόσβασης OJS III επιτρέπει την ευρετηρίαση στη βάση δεδομένων Google Scholar και συνεπάγεται τη δυνατότητα:
- δημιουργίας αναβαθμισμένου διαδικτυακού τόπου,
- διαχείρισης και παραμετροποίησης των διαδικασιών έκδοσης και διάθεσης (συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής, κατάθεση υπό δημοσίευση άρθρων, διαδικασία κρίσης, αυτόματη ειδοποίηση κριτών και συγγραφέων για διορθώσεις, αποδοχή ή απόρριψη των άρθρων),
- δημιουργίας και δημοσίευσης του ηλεκτρονικού τεύχους,
- δημιουργίας προσωποποιημένων υπηρεσιών για τους τελικούς χρήστες (συγγραφείς, κριτές, αναγνώστες),
Το σημαντικό αυτό βήμα δεν θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί δίχως την πολύτιμη αρωγή του Διευθυντή της Βιβλιοθήκης και του Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δρ. Ιωάννη Κλαψόπουλου και των συναδέλφων κας Εύης Κολοβού, κου. Γιώργου Φράγκου, κου Δημήτρη Πατρινού και Δρ. Πάνου Μανέτου καθώς και δίχως τις χρήσιμες συμβουλές του Καθηγητή Μιχάλη Ζουμπουλάκη. Η Συντακτική Επιτροπή του Αειχώρου τους ευχαριστεί θερμά. Θερμές ευχαριστίες επιθυμεί να απευθύνει και προς τους συνάδελφους κα. Άννα Σαμαρίνα και κο. Παναγιώτη Πανταζή, καθώς και σε όλα τα διατελέσαντα μέλη της, για την εν γένει καθοριστική συνεισφορά τους στην ιστορική διαδρομή του Αειχώρου.
Τα μέλη της Επιστημονικής Κοινότητας καλούνται να επισκεφτούν την ανανεωμένη ιστοσελίδα του Αειχώρου: https://journals.lib.uth.gr/index.php/aeihoros.
Μετά τιμής,
Η Συντακτική Επιτροπή του Αειχώρου.