Οι φοιτητές θα αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες πάνω στην επεξεργασία και ανάλυση Δορυφορικών εικόνων – Α/Φ και διανυσματικών δεδομένων με Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών και Τηλεπισκόπηση. Θα μπορούν να κωδικοποιούν ψηφιακή γεωχωρική πληροφορία και να την αποθηκεύουν σε ψηφιακές χωρικές βάσεις δεδομένων. Θα μπορούν να χρησιμοποιούν δορυφορικά δεδομένα για να εξάγουν ποσοτικές και ποιοτικές πληροφορίες (χρήσεις /καλύψεις γης).
Επιπλέον, θα κατανοήσουν τις μεθόδους μοντελοποίησης του ανάγλυφου με την δημιουργία Ψηφιακών μοντέλων εδάφους . Θα μπορούν αν κατασκευάζουν – απεικονίζουν τόσο το ανάγλυφο μιας περιοχής όσο και τις κλίσεις που έχει και τον προσανατολισμό της με σκοπό τον εμπλουτισμό Χωροταξικών Σχεδίων αλλά και Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων με φυσικές αναπαραστάσεις του χώρου.
Παράλληλα θα εμβαθύνουν σε γνώσεις χαρτογραφίας για την παραγωγή χαρτοσυνθέσεων σε διαφορετικές κλίμακες, γενικεύσεις και όγκου πληροφορίας.
Επίσης, θα είναι σε θέση να συμβάλλουν στην κατασκευή τρισδιάστατων μοντέλων που θα απεικονίζουν συγκεκριμένες χωρικές ενότητες προβάλλοντας παράλληλα και τα συστήματα χωρικής τους οργάνωσης για την βαθύτερη ανάλυση και προσδιορισμό των χωρικών παραγόντων που θα οδηγήσουν σε μια ολοκληρωμένη περιφερειακή ανάπτυξη.. Έτσι, θα έχουν τη δυνατότητα, συνδυασμού υψομετρικών και θεματικών πληροφοριών, για την κατασκευή τρισδιάστατων διαδραστικών αναπαραστάσεων και τη δυνατότητα εικονικών πτήσεων.
Οι παραπάνω γνώσεις θα βοηθήσουν τους φοιτητές να αποκτήσουν εφόδια σε τεχνολογίες αιχμής συνδυάζοντάς τες με το θεωρητικό υπόβαθρο που κατέχουν. Το γεγονός αυτό θα τους δώσει προβάδισμα τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο σε τομείς Χωροταξίας, και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Το μάθημα περιλαμβάνει το θεωρητικό πλαίσιο και τα τεχνικά εργαλεία των χωρικών αναπαραστάσεων όπως: Χαρτογραφία, Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών και Τηλεπισκόπηση. Σ’ αυτό αναλύεται η δομή, η λειτουργία των τεχνολογικών εργαλείων καθώς και ο τρόπος κωδικοποίησης και ανάλυσης των χωρικών φαινόμενων.
Πιο συγκεκριμένα αναλύονται οι νέες τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν στη χωρική αναπαράσταση του χώρου. Η Τηλεπισκόπηση και τα Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (ΣΓΠ) αποτελούν τις βασικές επιστήμες γεωπληροφορικής που θα χρησιμοποιηθούν στην ανάλυση του χώρου. Οι τελευταίες εξελίξεις όπως δορυφορικά δεδομένα υψηλής ευκρίνειας σε συνδυασμό με λογισμικά επεξεργασίας επιτρέπουν τη συλλογή λεπτομερών και υψηλής ακρίβειας χωρικών πληροφοριών. Το γεγονός αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη διαδραστικών χωρικών αναπαραστάσεων σε τρείς διαστάσεις, με δυνατότητα εικονικής περιήγησης. Τέλος, αναλύονται τα βήματα που απαιτούνται για τη δημιουργία του μοντέλου τρισδιάστατης αναπαράστασης του χώρου.
Πιο αναλυτικά, γίνονται 1) εκτενέστερη παρουσίαση των εργαλείων απεικόνισης και 2) αναπαραστάσεις του χώρου σε δύο και σε τρεις διαστάσεις. Σ’ αυτό το πλαίσιο αναλύονται βασικές έννοιες όπως:
– ΣΓΠ & Γεωγραφικά Δεδομένα: Είναι τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται στην απεικόνιση των στοιχείων και φαινομένων του εδάφους (χωρικά – περιγραφικά δεδομένα) τόσο σε δύο όσο και σε τρεις διαστάσεις.
– Η Χαρτογραφία : Αναφέρεται στην παραγωγή χαρτογραφικών υποβάθρων, και στον τρόπο αποτύπωσης των χωρικών φαινομένων
– Η Φωτογραμμετρία, και η Τηλεπισκόπηση: ανάλυση των ψηφιακών εικόνων που λαμβάνονται από αεροπλάνα ή δορυφόρους και αποτυπώνουν στοιχεία της επιφάνειας του εδάφους.
Τέλος γίνεται ανάλυση της τυπολογίας των χωρικών αναπαραστάσεων και του ρόλου τους στο σχεδιασμό του χώρου.
Περιλαμβάνει ασκήσεις για την κατανόηση και εκμάθηση της επεξεργασίας και ανάλυσης γεωχωρικών δεδομένων με τη χρήση λογισμικών ΣΓΠ και τηλεπισκόπησης. (ArcGis – ERDAS – IDRISI)
Το μάθημα αναπτύσσεται στις ακόλουθες ενότητες:
ΕΝΟΤΗΤΑ 1η : Βασικές έννοιες των Χωρικών Αναπαραστάσεων, της Χαρτογραφίας, των χαρτών
Ιστορική αναδρομή των χαρτών στην διαχείριση του χώρου / Γεωγραφικά δεδομένα : Χωρικά-Περιγραφικά / Αναγκαιότητα των Γ.Σ.Π/ Τα συστατικά μέρη ενός Γ.Σ.Π. / Διαχείριση της πληροφορίας σε Επίπεδα ένα Γ.Σ.Π. / Έννοια της Βάσης δεδομένων /Οπτικοποίηση των χωρικών δεδομένων σε ένα Γ.Σ.Π. /Κλίμακα, Χαρτογραφικές προβολές, συστήματα αναφοράς / Κατασκευή χαρτών (layouts) /Βήματα δημιουργίας ενός Γ.Σ.Π.: Ανάλυση του προβλήματος, Εισαγωγή , επεξεργασία απόδοση της πληροφορίας / Εντοπισμός δεδομένων
ΕΝΟΤΗΤΑ 2η : Πηγές Δεδομένων
Βασικές έννοιες Φωτογραμμετρίας, Tηλεπισκόπησης./ Ιστορία Αεροφωτογραφίας.- Τηλεπισκόπησης
Αεροφωτογραφίες – Στάδια επεξεργασίας / Δορυφορικές εικόνες – Στάδια επεξεργασίας / Διαχείριση και απόδοση ειδικών μορφών δεδομένων : Ψηφιακό μοντέλο εδάφους, ορισμοί, υπολογισμός κλίσεων , προσανατολισμού μιας περιοχής
ΕΝΟΤΗΤΑ 3η : Εισαγωγή – κωδικοποίηση των δεδομένων
Ψηφιοποιητής – Σαρωτής / Διαδικασίες σάρωσης – γεωδαίτησης των ψηφιακών εικόνων
ΕΝΟΤΗΤΑ 4η : Επεξεργασία Δεδομένων
Διαδικασίες χωρικής ανάλυσης: Τύπου Boolean, Λογικές πράξεις, αριθμητικές τριγωνομετρικές πράξεις,
Χωρικές πράξεις μεταξύ των θεματικών επιπέδων των πληροφοριών: Επιθέσεις θεματικών πληροφοριών (overlays), δημιουργία ορίων και ζωνών (Buffer).
ΕΝΟΤΗΤΑ 5η : Τρισδιάστατες αποτυπώσεις
Σύνδεση χωρικής και θεματικής πληροφορίας
ΕΝΟΤΗΤΑ 6η : Εφαρμογές διαχείρισης του χώρου
Σχεδιασμός στον ύπαιθρο Χώρου – Περιβάλλον / Σχεδιασμός στον ύπαιθρο Χώρου – Περιβάλλον
Εξετάσεις στο τέλος του εξαμήνου.
Πεδίον ΄Άρεως, 383 34, Βόλος
24210 74452-55
24210 74380
g-prd@prd.uth.gr