Δραστηριότητα του Εργαστηρίου Αγροτικού Χώρου και του Μεταπτυχιακού DYNTAR
I. Ανάθεση του Σχεδιασμού και της Οργάνωσης Διεθνούς Εκδήλωσης για τις Πολιτικές της Υπαίθρου στο Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου του ΤΜΧΠΠΑ
Διεθνείς οργανισμοί ανέθεσαν στο Εργαστήριο Αγροτικού χώρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναγνωρίζοντας το έργο και την διεθνή εμβέλειά του στον τομέα της ανάπτυξης των περιοχών της υπαίθρου, το σχεδιασμό και τη διοργάνωση διεθνούς εκδήλωσης για την βορειο-ανατολική Μεσόγειο στη Θεσσαλία. Αυτή η Διεθνής Ευρω-μεσογειακή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα και στο Βόλο στις 15 και 16 Ιουνίου 2014.
Στόχος της συνάντησης αυτής είναι να διατυπώσει προτάσεις περιφερειακής και διεθνούς διάστασης για τις περιοχές της υπαίθρου, και να τις εντάξει στις θεματικές του διεθνούς συνεδρίου του 2015 το οποίο θα οργανωθεί υπό την αιγίδα της Ε.Ε. με κεντρικό θέμα «Ολοκληρωμένες πολιτικές για τις περιοχές της υπαίθρου στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο».
Οι οργανισμοί αυτοί είναι το Ίδρυμα Διάλογος Βορρά-Νότου για τη Μεσόγειο, με έδρα τις Βρυξέλλες (συνδιοργανωτής της εκδήλωσης), το Ινστιτούτο Jacques Delors, το GFAR/FAO, η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το Πανεπιστήμιο της Louvain με το GERMAC (Κέντρο Μελετών και έρευνας του σύγχρονου αραβικού κόσμου), και η Τεχνόπολη Agropolis του Montpellier.
Η συνάντηση στην Ελλάδα αποτελεί μια από τις 4 προβλεπόμενες διεθνείς συναντήσεις, 2 στη βόρεια (Ιταλία, Ελλάδα) και 2 στη νότια Μεσόγειο (Αλεξάνδρεια και Μαρόκο) και αντιπροσωπεύει τη βόρεια-ανατολική Μεσόγειο.
ΙΙ. Προώθηση της συνεργασία με την ΟΥΝΕΣΚΟ (τομέας παγκόσμιας κληρονομιάς)
Στο πλαίσιο της διεθνούς δραστηριοποίησης του Εργαστηρίου Αγροτικού Χώρου και του Ελληνογαλλικού μεταπτυχιακού DYNTAR του ΤΜΧΠΠΑ στον τομέα της εδαφικής κληρονομιάς, ήρθε στο Βόλο (27-30 Απριλίου) ο κ. Francois LERIN μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του περιφερειακού πάρκου της Sevennes (Νότια Γαλλία) και υπεύθυνου του δικτύου για τις περιοχές της Μεσογείου με κληρονομιά παγκόσμιου ενδιαφέροντος (ΟΥΝΕΣΚΟ). Οι συζητήσεις για την προώθηση της συνεργασίας κατέληξαν στις εξής αποφάσεις:
1. έναρξη σχεδιασμού και προγραμματισμού των ενεργειών και δράσεων για την πρόταση ανάδειξης της περιοχής Ασπροποτάμου-Αργιθέας-Αγράφων σε περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς.
2. πραγματοποίηση τον Σεπτέμβριο του 2014 στα Τρίκαλα ειδικής 3ήμερης διεθνούς επιστημονικής συνάντησης με την παρουσία 30 ειδικών από όλη την Ευρώπη και τη Μεσόγειο υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ με θέμα « Προστασία και ανάδειξη των πολιτιστικών και φυσικών πόρων των ορεινών περιοχών».
3. σύσταση ομάδας για τη δημιουργία μουσείου μετακινούμενης κτηνοτροφίας στο πλαίσιο διακρατικού προγράμματος LEADER. Την όλη προσπάθεια συντονίζει η Δρ Γάκη Δήμητρα, εκπαιδευμένη στην προετοιμασία και υποβολή αίτησης για αναγνώριση περιοχών της υπαίθρου ως περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ.
ΙΙΙ. Διεθνής συνεργασία για τη μετατροπή της κ. Ελληνόπυργου σε Οικο-κοινότητα
Το Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου πραγματοποιεί ένα ενδιαφέρον και καινοτομικό πρόγραμμα στην ορεινή κοινότητα Ελληνοπύργου Καρδίτσας με κύριο στόχο την αξιοποίηση των αποδήμων της και την επεξεργασία μιας πολιτικής υποδοχής νέου πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, οργανώθηκε μια μορφή διακυβέρνησης με τη συμμετοχή των 5 συλλόγων των αποδήμων, του Δήμου, της Τοπικής Αναπτυξιακής Εταιρείας και του Πανεπιστημίου με βάση την υπογραφή μιας κοινά αποδεκτής Χάρτας. Επίσης δημιουργήθηκε ένα Κοινωνικό Ταμείο Αλληλεγγύης με στόχο τη στήριξη των νέων που αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στην κοινότητα. Την Κυριακή 4/4/2014, πραγματοποιήθηκε η πρώτη κατανομή ενός πρώτου συμβολικού ποσού σε τρεις νέους Ελληνοπυργιώτες οι οποίοι δημιούργησαν τις επιχειρήσεις τους στην κοινότητα.
Το όλο εγχείρημα κέντρισε το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών και ελληνικών ΜΜΕ αλλά και διεθνών οργανισμών. Μεταξύ αυτών, οι FIBL-Ελβετία, CIHEAM-Μεσόγειος, FPH-Παρίσι κτλ) προσφέρονται να συνεργασθούν με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την μετατροπή της κοινότητας Ελληνόπυργου σε οικο-κοινότητα.
* * *
Επιδιώκοντας την ανάπτυξη της οριζόντιας συνεργασίας στην έρευνα στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όσοι συνάδελφοι ΔΕΠ ή και ερευνητές του ΠΘ επιθυμούν να συμμετάσχουν σε κάποια από τις παραπάνω δράσεις (ΙΙ) και (ΙΙΙ) μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Διευθυντή του Εργαστηρίου καθηγητή κ Γούσιο Δημήτρη στο goussios@uth.gr ή στο τηλέφωνο 6974897702.
Σχολιάστε!