1984
Ο Δημήτρης Γούσιος – Δρ Γεωγραφίας και Χωροταξίας. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης έχει ως γνωστικό αντικείμενο την «Ανάπτυξη και Χωροταξία του Ύπαιθρου Χώρου». Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Αγροτικού Χώρου και του ελληνο-γαλλικού μεταπτυχιακού «Χωρικές Δυναμικές και Χωροταξία της Υπαίθρου» (Dynamiques territoriales et Amenagement Rural -DYNTAR) με έδρα το Βόλο.
Δίδασκει=, μεταξύ άλλων τα μαθήματα: «Ανάπτυξη Αγροτικού Χώρου», «Γεωγραφία» «Χωροταξία υπαίθρου», «Εδαφική προσέγγιση και χωροταξία της υπαίθρου» και «Συλλογική Εκπαιδευτική Μελέτη Περίπτωσης (μεθοδολογία γενική, μεθοδολογία του σχεδίου, εργαστήρια (διάγνωση, παρακολούθηση, αξιολόγηση, ρόλος των δρώντων) και μελέτη περίπτωσης» στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως, την οικοδόμηση εδαφικών περιοχών στο εσωτερικό της υπαίθρου, τη βελτίωση μεθοδολογιών και εργαλείων εντοπισμού, ανάδειξης και ενεργοποίησης εδαφικών πόρων, το ρόλο της κληρονομιάς στην ιδιοτυπία και ανταγωνιστικότητα των αγαθών και υπηρεσιών της υπαίθρου, την πολυλειτουργικότητα και την πολυδραστηριότητα με εστίαση στην εξέλιξη της οικογενειακής γεωργίας αλλά και στις σχέσεις της αγροτικής δραστηριότητας με το φυσικό περιβάλλον. Διερευνά το ρόλο των μικρών πόλεων, την εξέλιξη των ορεινών περιοχών και τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης (σχέσεις κοινοτήτων και Δήμων). Τελευταία η ερευνά του επεκτείνεται στην ανάπτυξη μεθοδολογικών εργαλείων στους τομείς α) της εδαφικής διάγνωσης, β) της ενίσχυσης των συμμετοχικών διαδικασιών των τοπικών κοινωνιών στο σχεδιασμό και σε μορφές συνεργασίας και συντονισμού (διακυβέρνησης) και γ) των καινοτομικών συμμετοχικών συστημάτων εγγύησης των εδαφικών προϊόντων.
Έχει συμμετάσχει ως συντονιστής και επιστημονικός υπεύθυνος σε περισσότερες από 40 έρευνες και ερευνητικά (ευρωπαϊκά και εθνικά) προγράμματα που αφορούν την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου. Περιλαμβάνουν επίσης, ένα σημαντικό αριθμό μελετών εκπόνησης τοπικών στρατηγικών σχεδίων ανάπτυξης περιοχών της υπαίθρου. Έχει περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις σε συλλογικούς τόμους, σε ελληνικά και ιδιαίτερα σε ξένα περιοδικά ενώ συμμετείχε σε περισσότερα από 90 διεθνή συνέδρια ως εισηγητής και ως προσκεκλημένος ομιλητής. Ο αριθμός ετεροαναφορών ανέρχεται σε 240. Έχει αξιόλογη συμμετοχή σε διεθνή επιστημονικά δίκτυα της Ευρώπης και της Μεσογείου. «Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques» (Academic Palms) delivered by the Ministry of Education and Research of France, in 2005. Υπήρξε συντονιστής του σχεδιασμού της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας (2018-2019).
1984
Διδακτορικό στη Γεωγραφία και Χωροταξία
Πανεπιστήμιο Toulouse-Le Mirail, Τουλούζ (Toulouse), Γαλλία
1981
Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Προκεχωρημένων Σπουδών (DEA) σε Αγροτικές Ολοκληρωμένες Μελέτες- Etudes Rurales Integrées
Ινστιτούτο Γεωγραφίας Daniel Faucher, Τουλούζ (Toulouse), Γαλλία
1980
Κοινωνιολογία με κατεύθυνση γεωγραφίας, [Μaitrise (Sociologie de l’espace)]. Συμπληρωματικός κύκλος μαθημάτων στη Γεωγραφία (Géographie et Αménagement)
Πανεπιστήμιο Toulouse-Le Mirail, Τουλούζ (Toulouse), Γαλλία
2013: μέλος της επιστημονικής επιτροπής του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού «Méditerranée». Γαλλία
ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΑΡΘΡΩΝ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
35 προσκλήσεις για συμμετοχή σε σημαντικές διεθνείς ομάδες εμπειρογνωμόνων, επιστημονικές εκδηλώσεις και για συγγραφή ειδικών άρθρων. Μερικές από τις προσκλήσεις:
Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques» (Academic Palms) delivered by the Ministry of Education and Research of France, in 2005.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ–ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ
1981-1982: Επιστημονικός ερευνητής στο ΡΕ.ΤΙ.ΜΟ (Recherches Tiers Monde) του Ινστιτούτου Γεωγραφίας Daniel Faucher με πεδίο έρευνας τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
1984-1985: στρατιωτική θητεία
1986: Εμπειρογνώμων στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
1986-1990: Επιστημονικός Ερευνητής στο Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών.
1987-1990: Επιστημονικός Υπεύθυνος και Συντονιστής Ερευνών στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Κοινωνικο-Οικονομικών Μετασχηματισμών στο Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών.
1991: Συνεργάτης του Γαλλο-ελβετικού Επιστημονικού Ιδρύματος για την Πρόοδο του Ανθρώπου (Fondation pour le Progrès de l’ Homme)- Παρίσι. Συντονιστής, επιστημονικός υπεύθυνος Διεθνών αναπτυξιακών Προγραμμάτων. Μέλος της Παγκόσμιας Στρατηγικής Επιτροπής του Προγράμματος APM.
1991-1996: Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Τμήμα Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, με σύμβαση 407/1980, στη Βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή.
1995: Εκλογή στη θέση του Επίκουρου καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο : Χωροταξία του αγροτικού χώρου, στο Τμήμα Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Π.Θ.
1997 – : Διευθυντής εργαστηρίου Αγροτικού Χώρου του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
2000: Μονιμοποίηση στη θέση του Επίκουρου Καθηγητή
2001: Εκλογή στη θέση του Αναπληρωτή καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο : Χωροταξία του αγροτικού χώρου, στο Τμήμα Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Π.Θ.
2002-2004 : Πρόεδρος του τμήματος ΠΣΕ «Διαχείριση Αγροτικού Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων» του Π.Θ.
2004 : Διευθυντής του διεθνούς ελληνο-γαλλικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Χωρικές δυναμικές και χωροταξία αγροτικού χώρου» (DYNTAR).
2007 : Εκλογή στη θέση του Καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο : χωροταξία και ανάπτυξη του αγροτικού χώρου
2010 : Μέλος του Συμβουλίου του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
2013 : Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας Θεσσαλίας.
ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Επιστημονικές επιτροπές-διάφορα
1991-97: Επιστημονικός υπεύθυνος για τη ΝΑ Ευρώπη του παγκόσμιου Προγράμματος Agriculture, Paysans et Modernisation της Fondation Pour le Progrès de l’Homme. (8 χώρες).
1998: Μέλος Επιστημονική Επιτροπής για το Μεσογειακό μεταπτυχιακό και Διδακτορικό πρόγραμμα. Συνεργασία Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων ΙΑΜ-Montpellier, CNRS-Paris, Hassan ΙΙ-Rabat, Université de Caire, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Université de Florence-Italie. Κοινοτικό Πρόγραμμα NECTAR.
1999: Επιστημονικός υπεύθυνος διοργάνωσης των σεμιναριακών κύκλων μαθημάτων του Προγράμματος Μεσογειακού Διδακτορικού στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Θέμα: Χωρική ανάλυση και εφαρμοσμένη χαρτογραφία. Συνεργασία 5 μεσογειακών Πανεπιστημίων και του CIHEAM.
1999: Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής σ’ εθνικό επίπεδο, καθώς και στις ομάδες που θα συγκροτηθούν για τη προετοιμασία των συνόδων του ΣΑΠ, ως αναπληρωματικό μέλος.
2000: Μέλος της Επιτροπή Απερήμωσης κατόπιν της υπ’ αριθ. 348198 – 24/5/2000 απόφασης του Υπουργού Γεωργίας για την επεξεργασία της εισήγησης “Σχέδιο κατά της απερήμωσης της Υπαίθρου”.
2002: 2002 – 2003. Πρόεδρος στην Επιτροπή Αξιολόγησης του υποψηφίου «Συμβούλου Ενδιάμεσης Αξιολόγησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER+», Υπουργείο Γεωργίας.
2003: Πρόεδρος στην Επιτροπή Αξιολόγησης του υποψηφίου «ΜΕΔ» του Προγράμματος της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER+», Υπουργείο Γεωργίας.
2003: Επιστημονικός υπεύθυνος της πρότασης ίδρυσης και λειτουργίας διεθνούς ελληνογαλλικού μεταπτυχιακού με τον τίτλο «Χωρικές δυναμικές και χωροταξία αγροτικού χώρου» (DYNTAR)με έδρα το Βόλο. Έναρξη λειτουργίας: 2004-2005.
2003: Εκπρόσωπος του Π.Θ. για τη συνεργασία 4 μεσογειακών πανεπιστημιακών πόλων για την προώθηση των μεταπτυχιακών σπουδών (Πανεπιστήμια Καΐρου-Αιγύπτου, Χασάν ΙΙ-Μαρόκου, Θεσσαλίας (Ελλάδα), ΙΑΜ(Γαλλία).
2003: Ανάθεση από το CIHEAM του συντονισμού για την Ελλάδα και την Τουρκία του υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκού προγράμματος-LEADER-Méditerranée.
2006 – Απονομή του « Ordre des Palmes Académiques» από τη Γαλλική Κυβέρνηση (Γαλλικό Υπουργείο Εθνικής Παιδείας. Παρίσι) για την προσφορά στην παιδεία και στον πολιτισμό.
2006-08: Εμπειρογνώμων στην ομάδα εργασίας για το Projet de Partenariat CIHEAM/Plan Bleu, 2006-2008: Agriculture et Développement Rural en Méditerranée. Commission Méditerranéenne de Développement Durable (CMDD).
2010:Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2013.
2012 : Μέλος της ομάδας σχεδιασμού της Θεματικής LEADER για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.
2013 : ιδρυτικό μέλος της ευρωμεσογειακής Think tank PARME (Prospective, Analyse et recherche de la Méditerranée)
2013 : μέλος της επιστημονικής επιτροπής του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού «Méditerranée».
2014: Αντιπρόεδρος της ευρωμεσογειακής Think tank PARME (Prospective, Analyse et recherche de la Méditerranée).
2016: εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου και Διαχειριστής της Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας «Terra Thessalia» ως φορέα υποστήριξης της συνεργασίας μεταξύ εδαφικών γαλακτοκομικών περιοχών Θεσσαλίας και της ομώνυμης συστάδας επιχειρήσεων (territorial Cluster of Terra Thessalia).
2019: Συντονιστής της Οργάνωσης του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου” Ορεινές περιοχές μεγάλων μεσογειακών νήσων: ευρωπαϊκές προκλήσεις, εθνικές και περιφερειακές πολιτικές και τοπικοί μηχανισμοί “, στο Τρόοδος Κύπρου. Το συνέδριο τέθηκε υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρίου Νίκου Αναστασιάδη
Επισκέπτης Καθηγητής
1998: Επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Nanterre X- Παρίσι, Γαλλία. Μάθημα: Γεωγραφία και αγροτικός χώρος
1998: Επισκέπτης καθηγητής στο ΙΑΜ-Montpellier της Γαλλία, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών
2000: Επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Hassan ΙΙ –Rabat (Μαρόκο). Συμμετοχή στο διδακτικό μέρος του Μεσογειακού μεταπτυχιακού και Διδακτορικού προγράμματος.
2005: ΠΜΣ «Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη και διαχείριση του Αγροτικού Χώρου». Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μάθημα : τοπική ανάπτυξη
2005 –: CIHEAM-IAM-FAO: Développement rural et projets. Montpellier France. Μάθημα: Décentralisation dans les pays européens et développement rural.
2014-2016: Ανάθεση διδασκαλίας από το Διατμηματικό ΠΜΣ «Επιχειρηματικότητα και Συμβουλευτική στην Αγροτική ανάπτυξη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μάθημα «Αναπτυξιακός Σχεδιασμός και Προγραμματισμός.
Οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων
1999: Επιστημονικός υπεύθυνος διοργάνωσης των σεμιναριακών κύκλων μαθημάτων του Προγράμματος Μεσογειακού Διδακτορικού στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Θέμα: Χωρική ανάλυση και εφαρμοσμένη χαρτογραφία. Συνεργασία 5 μεσογειακών Πανεπιστημίων και του CIHEAM.
2003-04: Επιστημονικός υπεύθυνος της εκπαιδευτικού προγράμματος του διεθνούς ελληνογαλλικού μεταπτυχιακού με τον τίτλο «Χωρικές δυναμικές και χωροταξία αγροτικού χώρου» (DYNTAR)με έδρα το Βόλο.
2003: Εκπρόσωπος του Π.Θ. για τη συνεργασία 4 μεσογειακών πανεπιστημιακών πόλων για την προώθηση των μεταπτυχιακών σπουδών (Πανεπιστήμια Καΐρου-Αιγύπτου, Χασάν ΙΙ-Μαρόκου, Θεσσαλίας (Ελλάδα), ΙΑΜ(Γαλλία). Συμμετοχή στη διεθνή ομάδα διαμόρφωσης του προγράμματος Σπουδών των 4 μεταπτυχιακών
2006: Επιστημονικός υπεύθυνος του εκπαιδευτικού σεμιναρίου φοιτητών του πανεπιστημίου του Καϊρου της Αιγύπτου
2007: Επιστημονικός υπεύθυνος του εκπαιδευτικού σεμιναρίου φοιτητών του πανεπιστημίου του RABAT του Μαρόκου
Ερευνητική και Εκπαιδευτική Συνεργασία με Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και Ιδρύματα
Η ερευνητική ομάδα του εργαστήριου Αγροτικού Χώρου του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, την οποία διευθύνω, έχει αναπτύξει και αναπτύσσει, εδώ και είκοσι έτη, μεθοδολογίες και τεχνολογικά εργαλεία αναφορικά με την διαχείριση και ανάπτυξη περιοχών της υπαίθρου. Η ευρωπαϊκή αναγνώριση του εργαστηρίου αποτυπώνεται στην συμμετοχή των μελών του σε πολυάριθμα ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς και στη δικτύωση με πανεπιστήμια και ιδρύματα του εξωτερικού με στόχο εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις. Ακολουθεί ενδεικτική αναφορά:
2016-2018: εκπαίδευση ερευνητών του University of Tirana
2012+ : υποψηφίους διδάκτορες, και μεταπτυχιακούς φοιτητές για την εκπόνηση της διατριβής/μεταπτυχιακής εργασίας τους από :
2014+: φοιτητές προπτυχιακού επιπέδου στην εκπόνηση των διπλωματικών εργασιών και άλλων μορφών πρακτικών εφαρμογών από:
Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα
Συμμετοχές σε Διεθνή Επιστημονικά και Ερευνητικά Δίκτυα
Συμμετοχή σε 15 διεθνή επιστημονικά δίκτυα μερικά από τα οποία είναι :
Συμμετοχή σε Επιστημονικά Συνέδρια, Συμπόσια, Σεμινάρια.
http://www.hnvlink.eu/download/NationalLanguageReport_LAinnovationseminar_Final.pdf
ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (Finals Repports)
Πεδίον ΄Άρεως, 383 34, Βόλος
24210 74452-55
24210 74380
g-prd@prd.uth.gr