Σκοπός του σεμιναρίου είναι να εισάγει τους φοιτητές στις σημαντικότερες εννοιολογικές προσεγγίσεις έρευνας καθώς και στην αναζήτηση και διατύπωση του θεωρητικού πλαισίου ανάλυσης του θέματος που διαπραγματεύεται στο πλαίσιο της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.
Έμφαση δίνεται επίσης στις βασικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις και στη χρήση των καταλληλότερων – ανάλογα με το κεντρικό ερώτημα – ερευνητικών μεθόδων και εργαλείων (ποσοτικών ή/ και ποιοτικών) προκειμένου να πραγματοποιηθούν την έρευνά τους. O κύριος στόχος του σεμιναρίου είναι να υποστηρίζονται οι φοιτητές προκειμένου να χρησιμοποιούν με ορθολογικό τρόπο τις εναλλακτικές μεθόδους έρευνας κατά την εκπόνηση της Διπλωματικής τους εργασίας.
|
Το σεμινάριο οργανώνεται σύμφωνα με τις ακόλουθες θεματολογίες:
α) Η λογική διαδρομή της διεξαγωγής επιστημονικής έρευνας
β) Η επιλογή των καταλλήλων πληροφοριών / δεδομένων και κατά συνέπεια των μεθόδων και εργαλείων ανάλυσης.
γ) Η διεξαγωγή ερευνών που επικεντρώνονται σε εξειδικευμένα και σύνθετα απαιτεί την κατανόηση και εξοικείωση με κατάλληλες και προσαρμοσμένες Μεθόδους Έρευνας.
Το σεμινάριο αποτελείται από 5 διαλέξεις οι οποίες καλύπτουν τα ακολούθα θέματα:
1η Διάλεξη: Εισαγωγή στο χαρακτήρα της επιστημονικής έρευνας – Σχεδιασμός και προγραμματισμός φάσεων έρευνας – Προσδιορισμός της έννοιας της μεθοδολογικής προσέγγισης – Παρουσίαση της δομής μιας επιστημονικής εργασίας – Αναφορά σε παραδείγματα και ανάλυση αυτών.
2η Διάλεξη: Εξειδικευμένη ανάλυση των ενοτήτων και κεφαλαίων μιας διπλωματικής επιστημονικής εργασίας – Αναλυτική παρουσίαση του Θεωρητικού Πλαισίου μιας επιστημονικής εργασίας – Πως πραγματοποιείται η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας – αρθρογραφίας – πως πραγματοποιείται η σύνθεση απόψεων, θέσεων και διαφορετικών προσεγγίσεων – πως γράφεται και παρουσιάζεται η ενότητα ‘προηγούμενων ερευνών’ (Previous Studies) – Τι σημαίνουν ερευνητικές υποθέσεις και πως προκύπτουν.
3η Διάλεξη: Παρουσίαση και ανάλυση του Μεθοδολογικού Πλαισίου μιας επιστημονικής εργασίας – Διαμόρφωση ερευνητικών ερωτημάτων και στόχος εργασίας – Ποσοτική και ποιοτική προσέγγιση στην έρευνα – Πρωτογενή και Δευτερογενή δεδομένα – Ποιοτικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις – Μελέτες περιπτώσεων – περιοδολογικές έρευνες – συγκριτικές αναλύσεις και αναλύσεις περιεχομένου.
4η Διάλεξη: Ποσοτική ανάλυση με τη χρήση συγκεκριμένων παραδειγμάτων – Παραδείγματα χρησιμοποίησης και ανάλυσης πρωτογενών και δευτερογενών δεδομένων – Παρουσίαση βασικών στοιχείων στατιστικής ανάλυσης – παρουσίαση προγραμμάτων ανάλυσης – συμμετοχή των φοιτητών με τη χρήση συγκεκριμένων περιπτώσεων.
5η Διάλεξη: Συζήτηση επί συγκεκριμένων θεμάτων διπλωματικών επιστημονικών εργασιών – Ανασκόπηση προηγούμενων ενοτήτων – Παρουσίαση συνθετικών μεθοδολογικών προσεγγίσεων.
Πεδίον ΄Άρεως, 383 34, Βόλος
24210 74452-55
24210 74380
g-prd@prd.uth.gr