Γενικοί στόχοι – Γενικά μαθησιακά αποτελέσματα
Κύριος σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών :
α) με βασικές έννοιες του δικαίου οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διδασκαλία και την κατανόηση στη συνέχεια των μαθημάτων Δίκαιο Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Ι και Δίκαιο Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος ΙΙ. Οι έννοιες αυτές συνδέονται κατά βάση με το εθνικό δίκαιο και δευτερευόντως με το ενωσιακό (κοινοτικό) και διεθνές δίκαιο. Επίσης, σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τις λειτουργίες των διαφόρων επιπέδων της δημόσιας Διοίκησης.
Β) με τις βασικές θεωρίες της κοινωνικής ανάλυσης, όπως αναπτύχθηκαν στην εξέλιξη του γνωστικού αντικειμένου της κοινωνιολογίας, καθώς και πραγματολογικών στοιχείων σχετικών με τη δομή και τα φαινόμενα που χαρακτηρίζουν τις σύγχρονες βιομηχανικές κοινωνίες. Στόχος, η απόλαυση από πλευράς φοιτητών των γνώσεων, των ερμηνευτικών αναλύσεων και του κριτικού αναστοχασμού γύρω από το κοινωνικό γίγνεσθαι.
Πως εξειδικεύονται στις παρακάτω κατηγορίες
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα αποκτήσουν μια γενική «εικόνα» και αντίληψη
α) για την έννοια του δικαίου, τα βασικά του χαρακτηριστικά, καθώς και το ρόλο του στη θεσμική οργάνωση των σχέσεων του πολίτη από τη μια με το κράτος στις ποικίλες εκφάνσεις του και από την άλλη μεταξύ των ίδιων των πολιτών.
β) για τις βασικες επικαθοριστικές παραμέτρους των μετασχηματισμών που χαρακτηρίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες και ταυτόχρονα τις αμφίδρομες σχέσεις χώρου-κοινωνίας
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές έχουν αποκτήσει την ικανότητα να αντιλαμβάνονται:
α) τη φυσιογνωμία των νομικών σχέσεων που διαμορφώνουν οι πολίτες είτε με τη Διοίκηση είτε μεταξύ τους και των αντίστοιχων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που οι σχέσεις αυτές συνεπάγονται.
β) τον ρόλο και την σημασία των κοινωνικών φαινομένων και τις επιπτώσεις τους στον χώρο.
Οι γενικές ικανότητες που θα πρέπει να έχει αποκτήσει ο φοιτητής/φοιτήτρια και στις οποίες αποσκοπεί το μάθημα είναι:
Οι φοιτητές θα διαθέτουν την ικανότητα αντίληψης του ρόλου και της σημασίας πρωτευόντως του δημοσίου δικαίου και δευτερευόντως του ιδιωτικού δικαίου στην οργάνωση των σχέσεων του πολίτη με τους θεσμούς, δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα, όπως και της φυσιογνωμίας και του επιπέδου των δεσμεύσεων που η νομοθεσία δημιουργεί για αυτούς (πολίτες και θεσμούς) μέσα από την παράθεση συγκεκριμένων παραδειγμάτων.
Οι φοιτητές θα αντιλαμβάνονται τα βασικά κοινωνικά χαρακτηριστικά του τοπικού, εθνικού και ευρωπαϊκού περιβάλλοντος καθώς και τα κύρια ερμηνευτικά πρότυπα ανάλυσης των κοινωνικών φαινομένων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον αστικό χώρο. (Στο πλαίσιο της άσκησης κριτικής και αυτοκριτικής, οι φοιτητές αρνούνται την υποταγή τους στα προτάγματα της ‘πολιτικής ορθότητας’ και στον προειλημμένο, κενό περιεχομένου, οργουελικό λόγο του τύπου ‘σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα’, ‘σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον’ ‘επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου’.)
Α. Άξονες ανάπτυξης της Εισαγωγής στο Δίκαιο
Β. Άξονες ανάπτυξης της Εισαγωγής στην Κοινωνιολογία
Η αξιολόγηση των φοιτητών γίνεται:
αφενός μεν με γραπτή τελική εξέταση που περιλαμβάνει
ανάπτυξη θεμάτων και ερωτήσεις σύντομης απάντησης, αφετέρου δε με δύο (μικρές) ατομικές εργασίες και μία ομαδική εργασία
Προσδιορισμένα κριτήρια αξιολόγησης
Κριτήρια αξιολόγησης | Προσδιορισμός βαρύτητας |
Γραπτή Εξέταση | 60% |
Ατομική εργασία | 25% |
Ομαδική εργασία | 15% |
Η αξιολόγηση των φοιτητών εξαρτάται από το εάν οι φοιτητές έχουν αποκτήσει μία σαφή αντίληψη για το ρόλο που διαδραματίζει το δίκαιο και οι κανόνες του (γενικοί και ειδικοί) στην οργάνωση των έννομων σχέσεων του πολίτη με το κράτος στις ποικίλες εκφάνσεις του. Οι φοιτητές γνωρίζουν τον τρόπο και τη μέθοδο αξιολόγησης, γεγονός που διασφαλίζει την αντικειμενικότητα και ισότιμη μεταχείριση.
Στην Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία οι φοιτητές αξιολογούνται επιλέγοντας (ο καθένας) δύο από τα παρακάτω:
(ι) Δύο (μικρές) ατομικές εργασίες
(ιι) Μία ομαδική εργασία καταγραφής των αποτελεσμάτων μιας έρευνας πεδίου
(ιιι) Γραπτές εξετάσεις
Πεδίον ΄Άρεως, 383 34, Βόλος
24210 74452-55
24210 74380
g-prd@prd.uth.gr