Στόχος
Στόχος του μαθήματος είναι η κατανόηση της λογικής με την οποία λειτουργούν οι επιχειρηματικές μονάδες και των θεμάτων που τίθενται σε σχέση με τη χωροθέτησή τους, τόσο από τη μεριά τους, όσο και σε σχέση με τον χωρικό σχεδιασμό.
Περιεχόμενο
Η απόφαση για την υλοποίηση μιας επένδυσης από ένα φορέα ιδιωτικού δικαίου αποτελεί μια περίπλοκη και σύνθετη διαδικασία, ανάλογα με τη φύση της δραστηριότητάς του (επένδυση στην παραγωγή υλικών αγαθών ή παροχή υπηρεσιών). Η χωροθέτηση μιας επιχείρησης είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή της, ιδιαίτερα όταν για την παραγωγή της απαιτούνται ειδικές υποδομές. Η χωροθέτηση μιας επιχείρησης ενισχύει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της αγοράς στην οποία δραστηριοποιείται (τουρισμός, βιομηχανία, εμπόριο, εφοδιαστική αλυσίδα, κλπ.). Η χωροθέτηση μιας επιχείρησης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως: η ταυτότητα και η επιχειρηματική στρατηγική της επιχείρησης, το κόστος δημιουργίας των λειτουργικών υποδομών της, ο διεθνής, εθνικός και τοπικός ανταγωνισμός, η πρόσβαση στις αγορές στις οποίες απευθύνεται, οι ανάγκες της σε πρώτες ύλες και σε στελεχιακό και εργατικό δυναμικό, η ύπαρξη δημόσιων υποδομών, υλικά και αϋλα δίκτυα, οι εθνικές και περιφερειακές πολιτικές ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, κλπ. Στο τελικό στάδιο της διαδικασίας επιλογής της συγκεκριμένης θέσης εγκατάστασης της επιχείρησης, δηλαδή σε τοπικό επίπεδο, διερευνώνται και αναλύονται ενδελεχώς τα δεδομένα του υφιστάμενου χωρικού σχεδιασμού, έτσι ώστε η εγκατάσταση της επιχείρησης να είναι συμβατή με τα όσα προβλέπει ο σχεδιασμός για τη συγκεκριμένη θέση (χρήσεις γης).
Ο χωρικός σχεδιασμός ως εργαλείο εφαρμογής μιας δημόσιας πολιτικής διαμορφώνει ένα πλαίσιο για την εγκατάσταση οικονομικών δραστηριοτήτων χρησιμοποιώντας τόσο κριτήρια οικονομικής αποτελεσματικότητας και ανάπτυξης, όσο και κριτήρια που σχετίζονται με την κοινωνική συνοχή, την ποιότητα ζωής και την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Παράλληλα, οφείλει, να εξασφαλίζει διεξόδους στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Στο πλαίσιο του μαθήματος οι φοιτητές, πέραν των νέων γνώσεων που επιδιώκεται να αποκτήσουν, πρέπει ανακαλέσουν και να συνθέσουν γνώσεις και δεξιότητες που έχουν ήδη αποκτηθεί σε άλλα μαθήματα, όπως: χωροταξία, πολεοδομία, περιφερειακή ανάπτυξη, διαχείριση ακινήτων, κλπ.
Μαθησιακά αποτελέσματα
Θεματολογία διαλέξεων
Κριτήρια αξιολόγησης | Βάρος(%) |
Βαθμός τελικής γραπτής εξέτασης | 70% |
Συμμετοχή στο μάθημα, επίδοση σε μικρές εργασίες και σύντομες γραπτές εξετάσεις κατά τη διάρκεια του εξαμήνου | 30% |
Για την προαγωγή των φοιτητών στο μάθημα απαιτείται προβιβάσιμος βαθμός στην τελική γραπτή εξέταση.
Πεδίον ΄Άρεως, 383 34, Βόλος
24210 74452-55
24210 74380
g-prd@prd.uth.gr