Το μάθημα, δεδομένου ότι απευθύνεται σ’ ένα ευρύ φάσμα επιστημόνων, έχει ως στόχο την εξοικείωσή τους με τις βασικές έννοιες της αειφορίας αρχικά και κατόπιν την απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων σε ειδικά θέματα αειφορικής διαχείρισης Φυσικών Πόρων. Επίσης, στόχο αποτελεί η απόκτηση της ικανότητας (μέσα από μια διεπιστημονική ομάδα), διαχείρισης των φυσικών οικοσυστημάτων και πόρων, με τρόπο ώστε να ικανοποιείται α) η διατήρηση της ισορροπίας των φυσικών συστημάτων, β) η κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών. Στους μεταπτυχιακούς φοιτητές δίδονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα papers δημοσιευμένα σε διεθνή περιοδικά, τα οποία σχετίζονται με την προηγηθείσα διάλεξη και τα οποία μελετούν και παρουσιάζουν στην τάξη. Εκτός αυτού, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου εκπονείται η εξαμηνιαία εργασία η οποία στο τέλος του εξαμήνου παρουσιάζεται, ενώ αναπτύσσεται διάλογος, προβληματισμός, συγκρίσεις και επιχειρήματα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου οι διδάσκοντες επιβλέπουν την πορεία εξέλιξης της εργασίας και την ορθή χρήση της βιβλιογραφίας.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν αποκτήσει εξειδικευμένες γνώσεις στο πεδίο της διαχείρισης των φυσικών πόρων και οικοσυστημάτων, είναι σε θέση να συγκρίνουν ως προς την ορθότητα και αποτελεσματικότητά τους και να αξιολογήσουν πρακτικές διαχείρισης και/ή πολιτικές προστασίας μεταξύ διαφόρων χωρών, είναι σε θέση να επιλύσουν προβλήματα και να προτείνουν μέτρα πολιτικής που αφορούν στο φυσικό περιβάλλον, να συνδυάζουν και χρησιμοποιούν τις αποκτηθείσες γνώσεις στον αναπτυξιακό σχεδιασμό περιφέρειας, χώρας κ.λπ., να συμβάλλουν στη σχετική έρευνα, να εξάγουν σαφή συμπεράσματα τα οποία δύνανται να τα κοινοποιούν σε εξειδικευμένο και μη κοινό.
Το μάθημα αξιολογείται μέσω: (α) εργασιών μελέτης και ανάλυσης βιβλιογραφίας κατά τη διάρκεια του εξαμήνου σε ποσοστό 20% και (β) τελικής εργασίας με παρουσίαση σε ποσοστό 80%.
Πεδίον ΄Άρεως, 383 34, Βόλος
24210 74452-55
24210 74380
g-prd@prd.uth.gr