Σκοπός του μαθήματος αποτελεί η εισαγωγή των μεταπτυχιακών φοιτητών στην ανάλυση και διαχείριση φυσικών καταστροφών σε παγκόσμιο αλλά και εθνικό επίπεδο με στόχο την ορθολογική και αποτελεσματική λήψη αποφάσεων στο σχεδιασμό της πρόληψης και καταστολής τέτοιων φαινομένων. Το μάθημα σκοπεύει στην εξοικείωση του μεταπτυχιακού φοιτητή με την έννοια της καταστροφής, καθώς και των πολλαπλών μορφών καταστροφών και των ποικίλων επιπτώσεων από αυτές. Στόχος είναι επίσης η συνειδητοποίηση της σοβαρότητας του θέματος σε παγκόσμια κλίμακα. Έμφαση δίνεται επίσης στη σύνθετη σχέση αλληλεπίδρασης των φυσικών φαινομένων με την ανθρώπινη δραστηριότητα και τα καταστροφικά φαινόμενα που προκύπτουν από αυτήν.
Οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες, η ερημοποίηση και οι σεισμοί αποτελούν τους πιο διαδεδομένους περιβαλλοντικούς κινδύνους σε παγκόσμια κλίμακα. Η κρισιμότητα ουσιαστικής πρόληψης και διαχείρισης ανάλογων περιστατικών θεωρείται καθοριστικής σημασίας καθώς τα φαινόμενα αυτά δύναται να προκαλέσουν επιπτώσεις μεγάλης έντασης στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, στην ατομική και δημόσια περιουσία, στις υποδομές, στους πλουτοπαραγωγικούς πόρους και πάνω από όλα στην ίδια την ανθρώπινη ζωή. Σε αυτό το πλαίσιο θα αναδειχθούν και οι νεότερες τεχνολογικές εξελίξεις συστημάτων έγκαιρης ειδοποίησης αποτροπής ακραίων συμβάντων φυσικών καταστροφών.
Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος, ο φοιτητής-τρια θα είναι σε θέση:
Το περιεχόμενο του μαθήματος βασίζεται στις σύγχρονες εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Οι θεματικές ενότητες περιλαμβάνουν: Εννοιολογικό υπόβαθρο και ταξινόμηση περιβαλλοντικών κινδύνων/φυσικών καταστροφών. Διάδραση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών που με τη σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν την εκκίνηση ή κλιμάκωση άλλου τύπου φυσικών κινδύνων.
Ο εκπαιδευόμενος εισάγεται στους ορισμούς και τις έννοιες του κινδύνου, της τρωτότητας και της διακινδύνευσης που αποτελούν τις βασικές αρχές της διαχείρισης καταστροφών. Έμφαση δίνεται στη διάσταση του κινδύνου, τις κατηγορίες κινδύνων που απειλούν τον άνθρωπο και το περιβάλλον του και το πλαίσιο της διαχείρισης των κινδύνων βάσει της ανάλυσης και εκτίμησης τους. Επίσης, εισάγεται ο όρος της τρωτότητας και παρουσιάζεται η έννοια της διακινδύνευσης, οι διαφορετικές προσεγγίσεις της και ο τρόπος με τον οποίο η διαχείριση της διακινδύνευσης μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις των καταστροφών και να συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη μιας κοινωνίας.
Το μάθημα θα περιλαμβάνει διαλέξεις αναφορικά με τις συνιστώσες όλων των προαναφερόμενων φυσικών καταστροφών. Θα παρουσιαστούν εμπειρικές εφαρμογές πραγματικών προβλημάτων από τον εθνικό και παγκόσμιο χάρτη. Στα πλαίσια του μαθήματος θα γίνει παρουσίαση και ανάλυση του Παγκόσμιου Συστήματος Overview of the Global Disaster Alert & Coordination System (GDACS) μαζί με εφαρμογές στον Ελλαδικό χώρο.Η τελική εξέταση των φοιτητών θα προσμετράται κατά 70% στον τελικό βαθμό, ενώ ένα 30% θα αποτελεί συγγραφή και παρουσίαση βιβλιογραφικής εργασίας σε ένα φαινόμενο αποκλειστικής επιλογής και ενδιαφέροντος εκ μέρους των φοιτητών.
Πεδίον ΄Άρεως, 383 34, Βόλος
24210 74452-55
24210 74380
g-prd@prd.uth.gr