Ο πρώτος στόχος του μαθήματος είναι να αποκτήσουν οι φοιτητές/τριες, μέσα από την παρουσίαση ανάλυση και αναζήτηση παλαιότερων και σύγχρονων παραδειγμάτων, τη βασική δυνατότητα άσκησης κριτικής σε θέματα τοπιακού- αστικού σχεδιασμού, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα τοπιακής ανάπλασης υποβαθμισμένων αστικών περιοχών.
Ο δεύτερος στόχος του μαθήματος είναι να αποκτήσουν οι σπουδαστές/τριες, βασικές γνώσεις, τη δυνατότητα πρότασης στρατηγικών τοπιακής ανάπλασης.
Ο τρίτος στόχος αφορά την ανάπτυξη σχεδιαστικών-συνθετικών δεξιοτήτων, στο πεδίο του τοπιακού σχεδιασμού. Η κατεύθυνση αυτή αφορά κύρια σπουδαστές με υπόβαθρο γνώσεων αρχιτεκτονικού ή αστικού σχεδιασμού.
Ο τέταρτος στόχος αφορά την εξοικείωση με την τοπιακή κατεύθυνση των προτάσεων για την ενίσχυση της ιδιαίτερης ταυτότητας ενός τόπου ή με την πολιτιστική-ιστορική ιδιαιτερότητα του τοπίου.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές/τριες θα έχουν αποκτήσει γνώσεις για τη συγκριτική κατανόηση της διαφοράς των όρων ‘περιβαλλοντική’ προσέγγιση και ‘τοπιακός σχεδιασμός’, την ιστορία του τοπιακού σχεδιασμού στις νεότερες Δυτικές χώρες, τη συσχέτιση του παλαιότερου κινήματος των ‘πράσινων’ πόλεων με τους σύγχρονους επιγόνους. τις βασικές θέσεις της σύγχρονης κίνησης της ‘τοπιακής πολεοδομίας – landscape urbanism’, την ενεργή συσχέτιση φυσικών διεργασιών και αστικού τοπίου, το ‘επόμενο αστικό τοπίο – landscape next’.
Ανάπτυξη δυνατότητας θεωρητικής κριτικής σε θέματα σχεδιασμού τοπίου και ιδιαίτερα σε παραδείγματα παρεμβάσεων ανάπλασης σε υποβαθμισμένες αστικές περιοχές.
Κατανόηση της ιδιαιτερότητας του ‘πολιτισμικού ιστορικού τοπίου’. Νεότερο ‘πολιτικό τοπίο’ και Ελληνικές αναφορές στις Δυτικές χώρες. Προβολή της ‘ιδιαίτερης ανταγωνιστικής ταυτότητας πόλεων και περιοχών – city and region or territory branding’ σε συσχετισμό με τον τοπιακό σχεδιασμό και την ανάδειξη του ‘πολιτισμικού ιστορικού τοπίου’.
Το μάθημα οργανώνεται σύμφωνα με την ακόλουθη θεματολογία:
Το μάθημα αξιολογείται μέσω: (α) εκπόνησης ατομικής ή ομαδικής εργασίας σε ποσοστό 80% και (β) προφορικών εξετάσεων κατά την παρουσίαση των εργασιών στο τέλος του εξαμήνου σε ποσοστό 20%.
Πεδίον ΄Άρεως, 383 34, Βόλος
24210 74452-55
24210 74380
g-prd@prd.uth.gr