Σκοπός του μαθήματος αποτελεί η εισαγωγή των μεταπτυχιακών φοιτητών στην θεωρητική προσέγγιση της βιώσιμης ανάπτυξης (έννοιες και περιεχόμενο) ως σύστημα που βασίζεται στο τρίπτυχο: Κοινωνία – Περιβάλλον – Οικονομία καθώς και στην ανάλυση των πολιτικών που αναπτύσσονται ειδικά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Δίνεται επίσης έμφαση στα οικονομικά εργαλεία των σχετικών πολιτικών καθώς και στις νέες προσεγγίσεις και πρακτικές που αναπτύσσονται στις χώρες της Ευρώπης.
|
Το μάθημα αποτελείται από 13 διαλέξεις οι οποίες καλύπτουν τις ακόλουθες θεματολογίες:
Διάλεξη 1: Η σχέση κοινωνίας και περιβάλλοντος και οι πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης (κοινωνική, οικολογική, πολιτισμική και οικονομική διάσταση)
Διάλεξη 2: Αρχές αειφορίας και βιωσιμότητας : από την μη ελεγχόμενη μεγέθυνση στη βιώσιμη ανάπτυξη. Ανάλυση των όριων της οικονομικής ανάπτυξης-μεγέθυνσης, “Limits to Growth” (Meadows et al., 1972)
Διάλεξη 3: Το μοντέλο της ενδογενούς τεχνολογικής ανάπτυξης: «endogenous growth models», (Romer: 1986, Lucas:1988)
Διάλεξη 4: Το μοντέλο της εξελικτικής ανάπτυξης: «evolutionary growth models», (Nelson & Winter: 1982, Corning: 1995)
Διάλεξη 5: Οι σύγχρονες θεμελιώδεις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης (Δεκλερής 2003, 2010)
Διαλέξεις 6 & 7: H Καθιέρωση της αναγκαιότητας της βιωσιμότητας ως « νέου » μοντέλου ανάπτυξης διεθνώς και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης : Brundtland Report (1987), Διεθνής Συνδιάσκεψη του Ρίο (1992), Συνθήκη του Maastricht (1992), του Amsterdam (1997), Διεθνής Συνδιάσκεψη του Johannesburg (2002), κ.ά.
Διάλεξη 8: Οι πολιτικές και διαδικασίες της Ε.Ε. για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης (Lisbon Strategy, EU Sustainable Development Strategy, Cardiff Process)
Διάλεξη 9: Η βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα: θεσμικό πλαίσιο και Σχέδιο Δράσης
Διάλεξη 10: Τα οικονομικά «εργαλεία» της βιώσιμης αναπτυξιακής πολιτικής: Άμεσα οικονομικά εργαλεία όπως περιβαλλοντικοί φόροι και επιβαρύνσεις, τέλη, περιβαλλοντικές επιδοτήσεις, περιβαλλοντικές συμφωνίες.
Διάλεξη 11: Τα οικονομικά «εργαλεία» της βιώσιμης αναπτυξιακής πολιτικής: Έμμεσα εργαλεία παρέμβασης όπως σύστημα περιβαλλοντικής ευθύνης, μέτρα πιστοποίησης προϊόντων (οικολογικό σήμα κ.ά), μηχανισμός οικολογικής διαχείρισης και ελέγχου (EMAS)
Διάλεξη 12: Οι πρακτικές «εναλλακτικής οικονομίας» (alternative economy) : το διακύβευμα.
Διάλεξη 13: Μέθοδοι προσδιορισμού και μέτρησης της βιώσιμης ανάπτυξης: η διεθνής εμπειρία.
Η διαδικασία αξιολόγησης του μαθήματος περιλαμβάνει:
Η παραπάνω διαδικασία αξιολόγησης δίνει στους φοιτητές τη δυνατότητα να ασχοληθούν με το μάθημα κατά τη διάρκεια του εξαμήνου και κατ’ επέκταση να προετοιμαστούν έγκαιρα για την προφορική παρουσίαση της εργασίας καθώς και για την γραπτή εξέταση στο τέλος του εξαμήνου.
Πεδίον ΄Άρεως, 383 34, Βόλος
24210 74452-55
24210 74380
g-prd@prd.uth.gr