Ο/η φοιτητής/τρια θα αποκτήσει σημαντικές γνώσεις για την ευρωπαϊκή πολιτική καθώς και την εθνική πραγματικότητα όσον αφορά το θαλάσσιο χώρο και τη γαλάζια ανάπτυξη. Επιπλέον, ο/η φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση να γνωρίζει βασικά ζητήματα των κυριότερων οικονομικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στη θάλασσα (αλιεία, υδατοκαλλιέργειες, εξορύξεις), καθώς και ζητήματα που συνδέονται με τις (περιβαλλοντικές) επιπτώσεις των δραστηριοτήτων αυτών στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Μέσα από παραδείγματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό οι φοιτητές αναμένεται επίσης να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης του θαλάσσιου χώρου.
Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα είναι σε θέση να αντιληφθούν και να κατανοήσουν:
(α) τις ιδιαιτερότητες του θαλάσσιου χώρου,
(β) τις τωρινές και μελλοντικές προκλήσεις σχετικά με την βιώσιμη ανάπτυξη του χώρου αυτού καθώς και,
(γ) τις βασικές επικαθοριστικές παραμέτρους που χαρακτηρίζουν τις αμφίδρομες σχέσεις μεταξύ του θαλασσίου χώρου και των κοινωνιών που ζουν σε άμεση εγγύτητα με αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα και άλλων χώρων της Ε.Ε.
Τέλος, οι φοιτητές / φοιτήτριες θα αποκτήσουν ικανότητες που θα τους επιτρέπουν να αναλύουν ζητήματα που σχετίζονται με το θαλάσσιο χώρο και τις αναπτυξιακές διαδικασίες που συνδέονται με αυτόν, καθώς και να αντιλαμβάνεται σειρά άλλων ζητημάτων/προβλημάτων (περιβαλλοντικών και κοινωνικών) που συνδέονται με τη «γαλάζια ανάπτυξη».
Το μάθημα αποτελείται από 13 διαλέξεις οι οποίες καλύπτουν τις ακόλουθες θεματολογίες:
Το μάθημα αξιολογείται μέσω: (α) μιας έκθεσης σε ποσοστό 30%, (β) γραπτής εργασίας σε ποσοστό 40% και (γ) προφορικής παρουσίασης σε ποσοστό 30%.
Πεδίον ΄Άρεως, 383 34, Βόλος
24210 74452-55
24210 74380
g-prd@prd.uth.gr