Το μάθημα, «Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών – Ψηφιακή Χαερτογραφία», έχει ως στόχο την παρουσίαση των αυξημένων δυνατοτήτων αντιμετώπισης προβλημάτων σχεδιασμού και ανάλυσης χώρου, που προκύπτουν από την αξιοποίηση της Τεχνολογίας των ΓΣΠ. Πιο συγκεκριμένα, αναπτύσσονται και εφαρμόζονται οι βασικές μέθοδοι και τεχνικές εισαγωγής, διαχείρισης και παρουσίασης χωρικών και περιγραφικων δεδομένων σε περιβάλλον ΓΣΠ. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων οι σπουδαστές θα εκπονήσουν θέματα τα οποία θα παρουσιαστούν με την ολοκλήρωση του εξαμήνου. Ειδικότερα, η παρακολούθηση του συγκεκριμένου μαθήματος θα δώσει τις ακόλουθες δυνατότητες στους σπουδαστές:
1. Να γνωρίσουν τις βασικές έννοιες και τα χαρακτηριστικά των ΓΣΠ
2. Να αποκτήσουν βασικές ικανότητες αντιμετώπισης προβλημάτων σχεδιασμού
3. Να εφαρμόσουν τις επιμέρους μέθοδους και τεχνικές σε πραγματικά προβλήματα
4. Να αποκτήσουν ευχέρεια στη χρήση συγκεκριμένου λογισμικού ΓΣΠ
5. Να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα της διαδικασίας της γεωγραφικής ανάλυσης
6. Να έχουν ενεργή συμμετοχή σε μια διαδικασία λήψης αποφάσεων
Τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (ΓΣΠ) είναι μια επιστημονική περιοχή η οποία έχει γνωρίσει σημαντική εξέλιξη και παράλληλα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής την τελευταία εικοσαετία. Περιλαμβάνει μία εντυπωσιακή πλέον σειρά μεθόδων και τεχνικών, γενικευμένων και εξειδικευμένων, για την επεξεργασία, ανάλυση και παρουσίαση γεωγραφικών δεδομένων σε περιβάλλον Η/Υ. Με αυτήν την έννοια, η κατανόηση των χαρακτηριστικών, η παρουσίαση των δυνατοτήτων και η εμπερισταστωμένη αξιοποίηση τους στα πλαίσια της διαδικασίας του σχεδιασμού, συνιστά ένα αναπόσπαστο κομμάτι όσων εκπαιδεύονται στο χώρο της Γεωπληροφορικής.
Οργάνωση του μαθήματος
Η σειρά των διαλέξεων ακολουθεί την κλασσική προσέγγιση κατά την αντιμετώπιση ενός προβλήματος με τη βοήθεια των ΓΣΠ, η οποία περιλαμβάνει τέσσερα στάδια:
• Την εισαγωγή των δεδομένων
• Την επεξεργασία τους
• Την ανάλυση και
• Την παρουσίασή τους
Η αξιολόγηση θα βασιστεί στην παράδοση των εργαστηριακών ασκήσεων, την ποιότητα της εργασίας εξαμήνου και στο τελικό διαγώνισμα. Το τελικό διαγώνισμα άπτεται θεμάτων που καλύπτονται κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και περιλαμβάνει εξέταση σε θεωρητικά ζητήματα και στη χρήση λογισμικού ΓΣΠ. Τα επιμέρους ποσοστά στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού του μαθήματος είναι:
Εργαστηριακές Ασκήσεις: 10%
Άσκηση Εξαμήνου: 30%
Εξετάσεις Φεβρουαρίου (Θεωρία): 30%
Εξετάσεις Φεβρουαρίου (Εργαστήριο): 30%
Γενικό Σύνολο: 100%
Πεδίον ΄Άρεως, 383 34, Βόλος
24210 74452-55
24210 74380
g-prd@prd.uth.gr