Σκοπός του μαθήματος αποτελεί η εισαγωγή των μεταπτυχιακών φοιτητών στη χρήση και αξιοποίηση γεωχωρικών τεχνολογιών αιχμής για την ορθολογική και αποτελεσματική διαχείριση πραγματικών χωρικών/περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Έμφαση θα δοθεί στη διάδραση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών και Τηλεπισκόπησης, ώστε να αντιμετωπίζεται -κατά περίπτωση- με συνδυαστικό τρόπο η καταλληλότερη προσέγγιση αυτών προβλημάτων. Η γκάμα των περιβαλλοντικών θεμάτων είναι ευρεία παρέχοντας στους φοιτητές ευελιξία ανάλογα με τα ερευνητικά/επαγγελματικά/επιστημονικά τους ενδιαφέροντα. Ενδεικτικοί τομείς αποτελούν: Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός, Χωροταξικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός, Μεταφορές, Ενέργεια, Χωροθέτηση οικονομικών μονάδων και μονάδων κοινωνικής ωφέλειας, αλλά και κάθε τομέας με γεωγραφική συνιστώσα.
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο/η φοιτητής/τρια θα έχει κατανοήσει τη διαδικασία ανάλυσης Γεωπληροφοριακών εφαρμογών/ συστημάτων, τους τρόπους απόκτησης/ διαχείρισης/ ανάλυσης γεωχωρικής πληροφορίας και τον τρόπο εφαρμογής της επιστήμης της Γεωπληροφορικής σε ποικίλα επιστημονικά αντικείμενα. Επίσης, θα έχει αποκτήσει γνώσεις σε:
Μεθοδολογίες επεξεργασίας δορυφορικών δεδομένων και Α/Φ υψηλών απαιτήσεων όπως: Tαξινομήσεις δορυφορικών εικόνων και Α/Φ με αλγορίθμους αντικειμενοστραφής ανάλυση της εικόνας. Μεθοδολογίες, επεξεργασίας Α/Φ, λήψης από UAVs και παραγωγή ορθοφωτοχαρτών και Ψηφιακού Mοντέλου Επιφανείας (DSM).
Το περιεχόμενο του μαθήματος βασίζεται στις σύγχρονες και τρέχουσες εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης με έμφαση στα περιβαλλοντικά προβλήματα με έντονη χωρική διάσταση και περιλαμβάνει τα εξής:
Το μάθημα αξιολογείται μέσω της επίλυσης ενός σύνθετου χωρικού προβλήματος (project) σε ποσοστό 100%.
Πεδίον ΄Άρεως, 383 34, Βόλος
24210 74452-55
24210 74380
g-prd@prd.uth.gr