Σκοπός του μαθήματος είναι η κατανόηση των εννοιών της βιοποικιλότητας και της διατήρησης, καθώς και της δυνατότητας αξιοποίησής της για ικανοποίηση ανθρώπινων αναγκών. Επίσης, η εξοικείωση με τα διαθέσιμα διαχειριστικά εργαλεία για τη διατήρηση ειδών και οικοτόπων. Τέλος, η απόκτηση γνώσης για την αξιοποίηση της φυτικής και ζωικής ποικιλότητας, ιδιαίτερα της φυσικής χλωρίδας αρωματικών και φαρμακευτικών ειδών για την παραγωγή τροφίμων και σκευασμάτων για ανθρώπινες ανάγκες.
Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές-τριες θα έχουν αποκτήσει τη γνώση και την ικανότητα για σύνταξη και εφαρμογή σχεδίων διαχείρισης ειδών και οικοτόπων, υλοποίηση προγραμμάτων παρακολούθησης ειδών και οικοτόπων, γνώση τεχνικών και μεθοδολογιών διατήρησης, σύνταξης σχεδίων επανεισαγωγής ειδών, μεθοδολογιών και τεχνικών παραγωγής τροφίμων, φυσικών πρόσθετων τροφίμων και συστατικών φαρμακευτικών σκευασμάτων από την αξιοποίηση αυτοφυών φυτών (αρωματικών και φαρμακευτικών).
Το μάθημα αξιολογείται μέσω: (α) εργασιών μελέτης και ανάλυσης βιβλιογραφίας κατά τη διάρκεια του εξαμήνου σε ποσοστό 20% και (β) εργασίας με παρουσίαση σε ποσοστό 80%.
Πεδίον ΄Άρεως, 383 34, Βόλος
24210 74452-55
24210 74380
g-prd@prd.uth.gr