Το μάθημα «Πνευματικά Δικαιώματα Ιδιοκτησίας- Πολιτική και Διαχείριση» είναι ένα διεπιστημονικό μάθημα το οποίο ασχολείται με την διδασκαλία της πνευματικής ιδιοκτησίας υπό το πρίσμα διαφορετικών επιστημών, όπως αυτές του μηχανικού, των επιχειρήσεων, των οικονομικών, της νομικής και των κοινωνικών επιστημών. Το μάθημα αναπτύσσεται γύρω από τέσσερις βασικούς άξονες: α) την εισαγωγή στην πνευματική ιδιοκτησία, β) την πολιτική και τα ζητήματα νομικής φύσης σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία, γ) την διαχείριση και εμπορευματοποίηση της πνευματικής ιδιοκτησίας, δ) τις εργασίες πρακτικής εξάσκησης και εξοικείωσης (workshops).
Οι φοιτητές με την ολοκλήρωση του μαθήματος θα αποκτήσουν γνώση για:
Ο πρώτος άξονας ασχολείται με τα διαφορετικά είδη και συστήματα της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς και στους διαφορετικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων η πνευματική ιδιοκτησία μπορεί να παράγει εισόδημα. Στο πλαίσιο αυτό διδάσκονται τρόποι με τους οποίους η πνευματική ιδιοκτησία αυξάνει την ανταγωνιστικότητα, ενσωματώνεται στην επιχειρηματική στρατηγική αποτελώντας ένα στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο. Ο δεύτερος άξονας εστιάζει στην κατανόηση της πνευματικής ιδιοκτησίας ως χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο, ενώ ο τρίτος στα νομικά εργαλεία που απαιτούνται για την εμπορευματοποίηση της πνευματικής ιδιοκτησίας. Στο πλαίσιο αυτό διδάσκονται τα κύρια είδη και τα χαρακτηριστικά των συμβολαίων πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς και των συμφωνιών προς αξιοποίηση αυτής, όπως και οι τρόποι διαχείρισης των πελατών αλλά και των πλευρών που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την διάρκεια διαπραγματεύσεων των τεχνολογιών αδειών χρησιμότητας. Τέλος ο τέταρτος άξονας αναφέρεται στην πρακτική εξάσκηση των θεωρητικών εννοιών με στόχο την εξοικείωση όσον αφορά στους μηχανισμούς, τις πηγές, τις τεχνικές και τα διαφορετικά δεδομένα κατά την διάρκεια διαδικτυακών αναζητήσεων διαφορετικών ειδών πνευματικής ιδιοκτησίας.
Οι ενότητες και τα ζητήματα που θα εξεταστούν στο μάθημα καλύπτουν τα εξής:
Υποδείγματα και μέθοδοι αδειοδότησης και στρατηγικές διαπραγμάτευσης.
Το μάθημα αναπτύσσεται σε 13 εβδομάδες κατά την διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου. Κάθε εβδομάδα περιλαμβάνει διάλεξη και παρουσίαση επιλεγμένων μελετών περιπτώσεων ανάλογα με το περιεχόμενο της διάλεξης. Οι φοιτητές αξιολογούνται με βάση την συμμετοχή τους στο μάθημα (10%), την υποβολή και παρουσίαση ατομικής γραπτής εργασίας στο μέσον του εξαμήνου (30%) και την υποβολή και παρουσίαση ομαδικής εργασίας- σχεδίου (60%).
Πεδίον ΄Άρεως, 383 34, Βόλος
24210 74452-55
24210 74380
g-prd@prd.uth.gr