Η εισαγωγή πτυχιούχων διαφόρων ειδικοτήτων στην στοχευμένη έρευνα στην Τηλεπισκόπηση. Η σε βάθος χρήση της παγκόσμιας βιβλιογραφίας σε επικεντρωμένα θέματα. Η χρήση δορυφορικών δεδομένων από διαφορετικές πηγές (δορυφόρους) και ο συγκερασμός τους λόγω χρήσης ποικίλλων κλιμάκων υποβάθρων που χρησιμοποιούνται στον Πολεοδομικό και Χωροταξικό Σχεδιασμό. Η σε βάθος χρήση των υπαρχόντων λογισμικών και των δυνατοτήτων τους.
Βασικοί μαθησιακοί στόχοι του μαθήματος σύμφωνα με την ταξινόμηση κατά Bloom (1984) για τους φοιτητές του προπτυχιακού κύκλου σπουδών είναι :
Να αποκτήσουν εξειδικευμένη και στοχευμένες γνώσεις σε λογισμικά επεξεργασίας δορυφορικών δεδομένων και Α/Φ (Idrisi, Erdas, GRASS). Παράλληλα να μπορούν να επιλέγουν το κατάλληλο λογισμικό ανάλογα με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του καθώς και με τις ανάγκες της μελέτης- περίπτωσης.
Να κατανοήσουν μεθοδολογίες επεξεργασίας δορυφορικών δεδομένων και Α/Φ υψηλών απαιτήσεων όπως: φωτογραμμετρικές μεθοδολογίες για την εξαγωγή θεματικής πληροφορίας υψηλής ακρίβειας από Α/Φ και ταξινομήσεις με αλγορίθμους αντικειμενοστραφής ανάλυση της εικόνας.
Να μπορούν να εφαρμόσουν κατάλληλες μεθοδολογίες ταξινόμησης σε συνδυασμό με στατιστικές επεξεργασίες για την παραγωγή τελικών ποσοτικών προϊόντων όπως χάρτες διαθέσιμης βιομάζας σε βοσκοτόπια κ.α.
Να μπορούν να αξιολογούν τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τις μεθοδολογίες τόσο ως προς την ακρίβεια τους όσο και ως προς την αξιοπιστία τους.
Να μπορούν να συνθέτουν ετερόκλητα δεδομένα από διαφορετικές πηγές γεωχωρικών δεδομένων ανάλογα: με την κλίμακα της περιοχής μελέτης, τις απαιτήσεις σε χωρική και χρονική διακριτική ικανότητα καθώς και τα διαθέσιμα κόστη υλοποίησης του χωροταξικού ή πολεοδομικού έργου σε χρόνο και σε χρήμα.
Οι εξειδικευμένες γνώσεις σε ζητήματα επεξεργασίας δορυφορικών εικόνων – Α/Φ θα αποτελέσουν επιπλέον εφόδιο στην επαγγελματική ή ακαδημαϊκή σταδιοδρομία των φοιτητών. Επιπλέον, θα αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην αναζήτηση μεταπτυχιακών σπουδών σε συμπληρωματικότερα επιστημονικά πεδία της Χωροταξίας, της Πολεοδομίας αλλά και στο Περιβάλλον.
Το μάθημα απευθύνεται σε πτυχιούχους που έχουν ήδη βασικές γνώσεις Τηλεπισκόπησης.
Το περιεχόμενο του μαθήματος περιλαμβάνει εργασίες που εκπονούνται από τους φοιτητές σε εξειδικευμένες μεθόδους και εφαρμογές της Τηλεπισκόπησης. Έτσι θεματικά έχει εφαρμογές στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον, στο φυσικό περιβάλλον και στον αγροτικό χώρο κυρίως. Μεθοδολογικά εξετάζονται οι συσχετίσεις μεταβλητών που προκύπτουν από δορυφορικά δεδομένα τοπικά και χρονικά όπως φασματικά κανάλια μεταξύ τους δείκτες βλάστησης, κ.ά., μέθοδοι ανίχνευσης και πρόβλεψης διαχρονικών αλλαγών, δημιουργία και σύνθεση πιθανοτικών χαρτών, δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων εδάφους, κ.ά.
Τέλος η σύνδεση των αποτελεσμάτων με κάποιο Γεωγραφικό Σύστημα πληροφοριών οδηγεί σε μία πλήρη και ολοκληρωμένη εικόνα του προβλήματος.
Ατομική ή ομαδική εργασία (2 άτομα). Παρουσίαση και παράδοση ερευνητικής εργασίας στο τέλος του εξαμήνου.
Πεδίον ΄Άρεως, 383 34, Βόλος
24210 74452-55
24210 74380
g-prd@prd.uth.gr