Ο πρώτος στόχος του μαθήματος είναι να αποκτήσουν οι σπουδαστές/τριες, μέσα από την παρουσίαση ανάλυση και αναζήτηση παλαιότερων και σύγχρονων παραδειγμάτων, τη βασική δυνατότητα άσκησης κριτικής σε θέματα τοπιακού-αστικού σχεδιασμού, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα τοπιακής ανάπλασης υποβαθμισμένων αστικών περιοχών. Ο δεύτερος στόχος του μαθήματος είναι να αποκτήσουν οι σπουδαστές/τριες, βασικές γνώσεις, τη δυνατότητα πρότασης στρατηγικών τοπιακής ανάπλασης. Ο τρίτος στόχος αφορά την ανάπτυξη σχεδιαστικών-συνθετικών δεξιοτήτων, στο πεδίο του τοπιακού σχεδιασμού. Η κατεύθυνση αυτή αφορά κύρια σπουδαστές με υπόβαθρο γνώσεων αρχιτεκτονικού ή αστικού σχεδιασμού. Ο τέταρτος στόχος αφορά την εξοικείωση με την τοπιακή κατεύθυνση των προτάσεων για την ενίσχυση της ιδιαίτερης ταυτότητας ενός τόπου ή με την πολιτιστική-ιστορική ιδιαιτερότητα του τοπίου.
Το μάθημα οργανώνεται σύμφωνα με την ακόλουθη θεματολογία: – Περιβάλλον και Τοπίο. ‘Περιβαλλοντική’ προσέγγιση και ‘τοπιακός σχεδιασμός’. – Η πρώτη οργάνωση αστικών πάρκων και η πρώτη οργάνωση αστικών ‘πράσινων’ δικτύων στις Δυτικές χώρες κατά τα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου. Το αίτημα των κηπουπόλεων και η παλαιότερη συσχέτιση οικιστικών περιοχών και αστικών οικιστικών συγκροτήσεων. – Η σύγχρονη κίνηση της ‘τοπιακής πολεοδομίας – landscape urbanism’: Ενεργή συσχέτιση φυσικών διεργασιών και αστικού τοπίου. – Η σχηματοποίηση των φυσικών στοιχείων κατά τον σχεδιασμό του τοπίου. Θεωρητική ερμηνεία και εφαρμοσμένα παραδείγματα ανάπλασης υποβαθμισμένων αστικών περιοχών. – Το ‘πολιτισμικό ιστορικό τοπίο’. Νεότερο ‘πολιτικό τοπίο’ και Ελληνικές αναφορές στις Δυτικές χώρες. – Προβολή της ‘ιδιαίτερης ανταγωνιστικής ταυτότητας πόλεων και περιοχών – city and region or territory branding’ σε συσχετισμό με τον τοπιακό σχεδιασμό και την ανάδειξη του ‘πολιτισμικού ιστορικού τοπίου’.
Η αξιολόγηση των φοιτητών θα γίνει με την ατομική εργασία και στο τέλος του εξαμήνου με την παρουσίαση της ομαδικής εργασίας και προφορική εξέταση.
Πεδίον ΄Άρεως, 383 34, Βόλος
24210 74452-55
24210 74380
g-prd@prd.uth.gr