Γενικοί στόχοι – Γενικά μαθησιακά αποτελέσματα
Οι βασικοί στόχοι του μαθήματος είναι να προσφέρει στους φοιτητές:
(α) Θεωρητικό υπόβαθρο σχετικό με τις διαφορετικές σύγχρονες σχολές σκέψης και προσεγγίσεις στο σχεδιασμό του αστικού χώρου,
(β) Τεχνικές δεξιότητες και ικανότητες για την Ανάλυση του Αστικού Χώρου και την Πολεοδομική Χαρτογράφηση (Χρήσεις Γης, Οδικό δίκτυο, Κατάσταση κτηριακού δυναμικού) Swat Analysis των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων του αστικού χώρου, Σενάρια εξέλιξης του οικισμού..
Γνώσεις
Το μάθημα συμβάλει στη θεωρητική κατάρτιση των φοιτητών σχετικά με ζητήματα αναγνώρισης και ανάλυσης των πόλεων, των διεθνών Σχολών Πολεοδομίας και Αστικού Σχεδιασμού που κυριάρχησαν από το 2ο μισό του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα και παρήγαγαν τις σύγχρονες Ευρωπαϊκές πόλεις.
Δεξιότητες
Το μάθημα προετοιμάζει τους φοιτητές στις δεξιότητες Πολεοδομικού Σχεδιασμού και ειδικότερα, για την εκπόνηση
α. Πολεοδομικής Μελέτης Επέκτασης ενός οικισμού ή μιας πόλης
β. Πολεοδομικής Μελέτης Αναθεώρησης ενός οικισμού ή μιας αστικής περιοχής (Πολεοδομικής Ενότητας).
γ. Μελετών Αστικού Σχεδιασμού για την οργανωμένη δόμηση περιοχών.
Ικανότητες
Το μάθημα προετοιμάζει τους φοιτητές, προσφέροντας βασικές ικανότητες πολεοδομικής Ανάλυσης και χαρτογράφησης του αστικού χώρου ώστε να αντιμετωπίσουν με επάρκεια τις απαιτήσεις Πολεοδομικών Μελετών και μελετών αστικού σχεδιασμού στο μάθημα Πολεοδομία 2.
Οι γενικές ικανότητες που θα πρέπει να έχει αποκτήσει ο φοιτητής/φοιτήτρια και στις οποίες αποσκοπεί το μάθημα είναι:
Αντικείμενο του μαθήματος είναι η ανάλυση του αστικού χώρου σε κλίμακα ενός οικισμού, ή μιας αστικής περιοχής, ή μιας πόλης ολόκληρης. Επιμέρους γνωστικά πεδία του μαθήματος είναι (α) η αναγνώριση, ανάλυση και Χαρτογράφηση της Πολεοδομικής οργάνωσης του αστικού χώρου, και (β) Ανάπτυξη Σεναρίων εξέλιξης του οικισμού, (γ) Προγραμματικές Προτάσεις βελτίωσης της δομής και λειτουργίας του οικισμού.
Το μάθημα ανήκει σε μια ενότητα δύο εν σειρά εξαμηνιαίων μαθημάτων – στο 5ο και το 6ο εξάμηνο σπουδών, Πολεοδομίας 1 και 2- τα οποία μελετούν τον αστικό χώρο στην ίδια κλίμακα και στην ίδια περιοχή μελέτης, με τη διαφορά ότι το πρώτο μάθημα εστιάζει στην ανάλυση του χώρου ενώ το δεύτερο στο σχεδιασμό του χώρου. Στο πλαίσιο αυτό, το μάθημα Πολεοδομίας 1 παρέχει το γνωσιακό και τεχνικό υπόβαθρο της χωρικής ανάλυσης για τις σχεδιαστικές απαιτήσεις του μαθήματος Στούντιο Πολεοδομίας 1β.
Το μάθημα έχει εργαστηριακό χαρακτήρα και οργανώνεται σε δύο μέρη:
α) Διαλέξεις των διδασκόντων που αφορούν στις διαφορετικές σχολές σκέψης και προσεγγίσεις στο σχεδιασμό του αστικού χώρου, αλλά και στα ειδικά ζητήματα που εγείρονται στην περιοχή μελέτης.
(β) Εκπόνηση μιας μεγάλης άσκησης σχεδιασμού του αστικού χώρου. Στη φάση της εκπόνησης της άσκησης οι φοιτητές χωρίζονται αλφαβητικά σε δυο τμήματα και οι διδάσκοντες αναλαμβάνουν τμήματα στα οποία εφαρμόζεται ανάλογη εργασία με ίδια δομή. Το κάθε τμήμα χωρίζεται σε μικρές ομάδες φοιτητών (3-4 ατόμων). Η εκπόνηση της εργασίας έχει κεντρική σημασία στην κατάρτιση των φοιτητών διότι σημαντικό μέρος των γνώσεων μεταδίδεται κατά την καθοδήγηση και διόρθωση των εργασιών μέσα στην τάξη.
Οι εργασίες που εκπονούνται από τους φοιτητές έχουν ως τελικό προϊόν (α) Χάρτες Χρήσεων Γης, Οδικού Δικτύου, Κατάστασης του κτηριακού αποθέματος, Αντιληπτικής Οργάνωσης του αστικού χώρου, Περιοδικής/μόνιμης χρήσης του κτηριακού αποθέματος, (β) SWAT ANALYSIS των πλεονεκτημάτων, μειονεκτημάτων, κινδύνων και ευκαιριών του οικισμού, (γ) Ανάπτυξης Σεναρίων Εξέλιξης του οικισμού και Πρόγραμμα παρεμβάσεων/έργων για τη βελτίωση της ποιότητας του αστικού χώρου.
Προσδιορισμένα κριτήρια αξιολόγησης
Κριτήρια αξιολόγησης | Προσδιορισμός βαρύτητας |
Γραπτές εξετάσεις (Τεστ Προόδου, και τελική γραπτή εξέταση) | 40% |
Ομαδική Εργασία | 60% |
Πεδίον ΄Άρεως, 383 34, Βόλος
24210 74452-55
24210 74380
g-prd@prd.uth.gr