Το μάθημα αποτελεί συνέχεια των μαθημάτων που έχουν σαν αντικείμενο τον πολεοδομικό σχεδιασμό στο επίπεδο του φυσικού σχεδιασμού. Το βασικό αντικείμενο εστιάζεται στην πρακτική εφαρμογή των πολεοδομικών μελετών (πολεοδομικών σχεδίων εφαρμογής) και ειδικότερα, στους τρόπους απόκτησης και εξασφάλισης των κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων και γενικότερα στο σύνολο των χωρικών διευθετήσεων που είναι αναγκαίες για την εφαρμογή του σχεδίου..
Το μάθημα διαρθρώνεται σε σειρά διαλέξεων θεωρητικού περιεχομένου και σε ασκήσεις πρακτικών εφαρμογών. Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν δύο κύριες ασκήσεις (Πράξεων Αναλογισμού και Πράξεων Εφαρμογής αντιστοίχως) και μερικές ειδικών θεμάτων. Σκοπός των ασκήσεων αυτών είναι η απόκτηση ακόμη περισσότερων γνώσεων πάνω σε θέματα πολεοδομικών μελετών επέκτασης – αναθεώρησης, μέσω απτών παραδειγμάτων.
Πως εξειδικεύονται στις παρακάτω κατηγορίες
Η επιτυχής ολοκλήρωση του μαθήματος προϋποθέτει ότι οι φοιτητές έχουν ήδη αποκτήσει τις πρακτικές γνώσεις και συναφείς δεξιότητες που απαιτούνται για την εφαρμογή στην πράξη των πολεοδομικών μελετών επέκτασης – αναθεώρησης, που διδάσκονται στα προηγούμενα μαθήματα Πολεοδομίας.
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές διαθέτουν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, την ικανότητα επίλυσης σοβαρών ιδιοκτησιακών και άλλων προβλημάτων που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του εκάστοτε σχεδίου. Παράλληλα, αποκτούν γνώσεις για τις βασικές νομικές και οικονομικές έννοιες που συνδέονται με την ιδιοκτησία καθώς και τις κοινωνικές και διοικητικές διαδικασίες που την επηρεάζουν και τελικά την διαμορφώνουν.
Οι γενικές ικανότητες που θα πρέπει να έχει αποκτήσει ο φοιτητής/φοιτήτρια και στις οποίες αποσκοπεί το μάθημα είναι:
Άξονες Ανάπτυξης του μαθήματος :
Κριτήρια αξιολόγησης | Προσδιορισμός βαρύτητας |
Γραπτή Εξέταση | 60% |
Εργαστηριακές Ασκήσεις | 40% |
Η αξιολόγηση των φοιτητών εξαρτάται από το εάν οι φοιτητές έχουν αποκτήσει μία σαφή και πρακτική αντίληψη για το ρόλο του πολεοδομικού σχεδιασμού στα ζητήματα της διαχείρισης του χώρου και της προστασίας περιβάλλοντος. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στην ικανότητα επίλυσης πρακτικών ζητημάτων και προβλημάτων. Οι φοιτητές γνωρίζουν τον τρόπο και τη μέθοδο αξιολόγησης, γεγονός που διασφαλίζει την αντικειμενικότητα και ισότιμη μεταχείριση.
Πεδίον ΄Άρεως, 383 34, Βόλος
24210 74452-55
24210 74380
g-prd@prd.uth.gr