Γενικοί στόχοι – Γενικά μαθησιακά αποτελέσματα
Οι βασικοί στόχοι του μαθήματος είναι:
(α) η θεωρητική κατάρτιση των φοιτητών σε ζητήματα αναγνώρισης, ανάλυσης του αστικού χώρου και
(β) η άσκηση των συνθετικών δεξιοτήτων των φοιτητών στον σχεδιασμό του αστικού χώρου.
Το μάθημα συμβάλει στη θεωρητική κατάρτιση των φοιτητών σχετικά με ζητήματα αναγνώρισης και ανάλυσης της μορφολογίας του αστικού χώρου, των κυρίαρχων διεθνών Σχολών Αστικού Σχεδιασμού που κυριάρχησαν από το 2ο μισό του 2ου αιώνα μέχρι σήμερα και παρήγαγαν τις σύγχρονες Ευρωπαϊκές πόλεις.
Το μάθημα εισάγει τους φοιτητές στις δεξιότητες σχεδιασμού του αστικού χώρου μέσω εκπόνησης ομαδικής σχεδιαστικής εργασίας. Ειδικότερα, το μάθημα ασκεί τους φοιτητές στην εκπόνηση μελετών που αφορούν στον σχεδιασμό και τον ανασχεδιασμό αστικών περιοχών και αστικών «κενών» που χρήζουν ανάπλασης (π.χ. παλιών υπολειτουργούντων βιομηχανικών περιοχών εντός του αστικού ιστού, παλιών στρατοπέδων εντός του αστικού ιστού, αστικών θαλασσίων μετώπων, υποβαθμισμένων και υπολειτουργούντων δημόσιων υπαίθριων χώρων όπως πλατειών, πάρκων, κ.α.).
Το μάθημα προετοιμάζει τους φοιτητές, προσφέροντας βασικές ικανότητες αναγνώρισης και σχεδιασμού του αστικού χώρου ώστε να αντιμετωπίσουν με επάρκεια τις απαιτήσεις των μαθημάτων Πολεοδομίας: (α) Πολεοδομία Ι: Ανάλυση Αστικού Χώρου και (β) Πολεοδομίας 2: Αστικός Σχεδιασμός και Πολεοδομική Μελέτη, Ρυμοτομικό Σχέδιο, του 3ου έτους σπουδών.
Οι γενικές ικανότητες που θα πρέπει να έχει αποκτήσει ο φοιτητής/φοιτήτρια και στις οποίες αποσκοπεί το μάθημα είναι:
Βασικό αντικείμενο του μαθήματος είναι ο ανασχεδιασμός αστικών περιοχών που χρήζουν ανάπλασης (π.χ. υποβαθμισμένων και υπολειτουργούντων δημόσιων υπαίθριων χώρων όπως πλατειών, πάρκων, εγκαταλειμμένων παλιών βιομηχανικών συγκροτημάτων εντός του αστικού ιστού, παλιών στρατοπέδων εντός του αστικού ιστού, παραλιακών μετώπων, κ.α). Στο πλαίσιο αυτό, το μάθημα διαρθρώνεται σε δύο ενότητες: α) τη Θεωρητική Ενότητα και β) τη Σχεδιαστική Ενότητα.
Οι προτάσεις που εκπονούνται από τους φοιτητές περιλαμβάνουν Σχέδια Γενικής Διάταξης του χώρου (συνήθως κλ. 1:500, 1:1000 ), και κείμενο περιγραφής των προτάσεων ανασχεδιασμού του χώρου
Προσδιορισμένα κριτήρια αξιολόγησης
Κριτήρια αξιολόγησης | Προσδιορισμός βαρύτητας |
Γραπτές εξετάσεις (Τεστ Προόδου, και τελική γραπτή εξέταση) | 40% |
Ομαδική Εργασία | 60% |
Πεδίον ΄Άρεως, 383 34, Βόλος
24210 74452-55
24210 74380
g-prd@prd.uth.gr