Σκοπός του μαθήματος είναι η κατανόηση των θεμάτων της πόλης που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσω προγραμμάτων αστικής ανάπλασης και αναγέννησης.
Στόχος του μαθήματος είναι η απόκτηση από τους φοιτητές των απαραίτητων δεξιοτήτων για την οργάνωση προγραμμάτων αστικής ανάπλασης και αναγέννησης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την παρουσίαση και πολύπλευρο σχολιασμό και κριτική συγκεκριμένων παραδειγμάτων αναπλάσεων που θα παρουσιασθούν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.
Οι πόλεις αποτελούν πολύπλοκους ζωντανούς οργανισμούς που αναπτύσσονται ή παρακμάζουν, ως συνέπεια πολλαπλών εσωτερικών και εξωτερικών επιδράσεων στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στην οικονομία τους. Μερικές από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην εποχή μας είναι, επιγραμματικά: οι πολύπλευρες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η ανάγκη ελαχιστοποίησης του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματός τους, ο εκσυγχρονισμός της παραγωγικής τους βάσης, προβλήματα κοινωνικά, οικονομικά και δημόσιας υγείας. Επίσης, οι σύγχρονες πόλεις θα πρέπει να βελτιώσουν τις λειτουργίες, τη διακυβέρνησή τους, να ενσωματώσουν τις σύγχρονες τεχνολογίες, να βελτιώσουν την εικόνα τους και να καταστούν ανταγωνιστικές.
Αν και τα παραπάνω ζητήματα αφορούν συνολικά τις πόλεις και τις αναπτυξιακές προοπτικές τους, είναι ιδιαιτέρως κρίσιμα για εκείνους τους αστικούς θύλακες βρίσκονται σε πορεία υποβάθμισης. Σε αυτούς θα πρέπει να εφαρμοσθούν ειδικά επεξεργασμένες πολιτικές και προγράμματα ανάπλασης με στόχο την αναγέννησή τους, μετατρέποντας τις αδυναμίες και τα προβλήματά τους σε ευκαιρίες και πλεονεκτήματα. Η εφαρμογή προγραμμάτων αστικής ανάπλασης επιβάλλεται όχι μόνο για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής των πόλεων, αλλά και για λόγους ισότητας των πολιτών και δικαιοσύνης, που επιβάλλουν την άμβλυνση των κοινωνικών εντάσεων και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Κάθε αστική ανάπλαση αποτελεί μια σύνθετη πολεοδομική παρέμβαση που προκύπτει από τη συντονισμένη εφαρμογή στο χώρο πολυεπίπεδων στρατηγικών. Αποτελεί πρόκληση για τον πολεοδομικό σχεδιασμό, ο οποίος καλείται να παρέμβει σε ήδη διαμορφωμένες περιοχές, που έχουν τη δική τους ιδιαίτερη ιστορία, ταυτότητα και λειτουργίες.
Ο ρόλος του πολεοδόμου μηχανικού στη διαδικασία εκπόνησης και εφαρμογής προγραμμάτων αστικών αναπλάσεων είναι κομβικός, επειδή είναι ο καταλληλότερος για να σχεδιάσει και να συντονίσει την εφαρμογή τους.
Θεματικές ενότητες του μαθήματος:
Το μάθημα περιλαμβάνει εισηγήσεις από τους διδάσκοντες ή/και εξωτερικούς ομιλητές, συναφείς με τις προαναφερόμενες θεματικές ενότητες και το αντικείμενο της ομαδικής άσκησης.
Οι φοιτητές/τριες θα πρέπει να εκπονήσουν, οργανωμένοι σε ολιγομελείς ομάδες, μια υποχρεωτική εργασία μικρής κλίμακας, την οποία θα παρουσιάσουν στο τέλος του εξαμήνου.Η παρακολούθηση των εργασιών θα γίνεται κατά τη διάρκεια των μαθημάτων από τους διδάσκοντες.
Οι φοιτητές / φοιτήτριες θα αξιολογηθούν βάσει της επίδοσής τους:
Πεδίον ΄Άρεως, 383 34, Βόλος
24210 74452-55
24210 74380
g-prd@prd.uth.gr