Γενικοί στόχοι – Γενικά μαθησιακά αποτελέσματα
Σκοπός του μαθήματος είναι η εκμάθηση της εκπόνησης σχεδίων ολοκληρωμένων αναπλάσεων (υποβαθμισμένων) αστικών περιοχών στη βάση της μελέτης των οικείων χωρικών, οικονομικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών και με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Γνώσεις: Με το πέρας του μαθήματος, οι φοιτητές / φοιτήτριες είναι σε θέση να κατανοούν τα χωρικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά τα οποία διακρίνουν συγκεκριμένες, υπό μελέτη, (υποβαθμισμένες) αστικές περιοχές.
Δεξιότητες: Με το πέρας του μαθήματος, οι φοιτητές / φοιτήτριες είναι σε θέση να αποκτούν εμπειρία στο πλαίσιο μιας διαδικασίας εκπόνησης, με πραγματικά δεδομένα, σχεδίων ολοκληρωμένων αναπλάσεων (υποβαθμισμένων) αστικών περιοχών, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ικανότητες: Με το πέρας του μαθήματος, οι φοιτητές / φοιτήτριες είναι σε θέση να προσεγγίζουν κριτικά τις βέλτιστες πολιτικές και πρακτικές αστικής ανάπλασης.
Οι γενικές ικανότητες που θα πρέπει να έχει αποκτήσει ο φοιτητής/φοιτήτρια και στις οποίες αποσκοπεί το μάθημα είναι:
Με το πέρας του μαθήματος, οι φοιτητές / φοιτήτριες είναι σε θέση να κατανοούν τις βασικές αρχές και διαδικασίες εκπόνησης ολοκληρωμένων σχεδίων ανάπλασης υποβαθμισμένων αστικών περιοχών. Τούτο διασφαλίζεται από το περιεχόμενο των διαλέξεων του μαθήματος καθώς και από τον τρόπο αξιολόγησης των φοιτητών / φοιτητριών.
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ
1. Η έννοια της ολοκληρωμένης βιώσιμης αστικής ανάπτυξης
2. Είδη αστικών αναπλάσεων και ολοκληρωμένη αστική ανάπλαση
3. Ολοκληρωμένες αστικές αναπλάσεις και νέα «επίκεντρα» στη μεταβιομηχανική πόλη
4. Επιχειρηματικά Επίκεντρα καινοτομίας και έντασης τεχνολογίας
5. Επίκεντρα δημιουργικών και πολιτιστικών βιομηχανιών
6. Ολοκληρωμένες αστικές αναπλάσεις και «ευφυείς» πόλεις
7. Ολοκληρωμένες αστικές αναπλάσεις και «συρρικνούμενες» πόλεις
8. Θεσμικό πλαίσιο αστικών αναπλάσεων στην Ελλάδα
9. Επενδυτικές προτεραιότητες για την αντιμετώπιση των αστικών προκλήσεων
10. Εργαλεία χρηματοοικονομικής μόχλευσης και δράσεις αστικής ανάπτυξης
11. Εργαλεία υλοποίησης δράσεων ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης
12. Κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της ολοκληρωμένης αστικής ανάπλασης
13. Ολοκληρωμένες αστικές αναπλάσεις και κρίσιμοι παράγοντες της βιώσιμης ανάπτυξης
Προσδιορισμένα κριτήρια αξιολόγησης
Κριτήρια αξιολόγησης | Προσδιορισμός βαρύτητας |
Ομαδική εργασία | 60% |
Γραπτή εξέταση | 40% |
Η ομαδική εργασία και η γραπτή εξέταση πιστοποιούν την κατανόηση των βασικών εννοιών του μαθήματος από μέρους των φοιτητών/φοιτητριών. Η ομαδική εργασία πιστοποιεί την ικανότητα των φοιτητών/φοιτητριών να εκπονούν και να αξιολογούν προγράμματα αστικής ανάπλασης.
Το περίγραμμα του μαθήματος αναφέρει τον τρόπο αξιολόγησης των φοιτητών/φοιτητριών και βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του μαθήματος καθώς και στην πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης.
Οι φοιτητές / φοιτήτριες παρακολουθούνται συστηματικά καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου και ιδιαίτερα κατά την εκπόνηση των ομαδικών εργασιών. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι διδάσκοντες έχουμε ανακοινωμένες ώρες γραφείου για τη διευκόλυνση των φοιτητών / φοιτητριών. Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχει διάσταση απόψεων αναφορικά με τη βαθμολόγηση, οι φοιτητές / φοιτήτριες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αναβαθμολόγηση από τη ΓΣ του Τμήματος.
Πεδίον ΄Άρεως, 383 34, Βόλος
24210 74452-55
24210 74380
g-prd@prd.uth.gr