Το μάθημα υπό την ευρύτερη του έννοια στοχεύει να δημιουργήσει κριτική σκέψη στους φοιτητές στα θέματα του χωρικού σχεδιασμού και της γεωπολιτικής και να τους προετοιμάσει στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων. Στοχεύει στη συσχέτιση της Χωροταξίας με ζητήματα Γεωπολιτικής. Στη συσχέτιση του χωροταξικού σχεδιασμού με την αναπτυξιακή πολιτική και την πολιτική περιβάλλοντος και αντιστρόφως κατανόηση της ανάγκης χωρικής προσαρμογής των τομεακών πολιτικών και πολιτικών περιβάλλοντος. Στην ενσωμάτωση πολιτικών και προτεραιοτήτων υπερεθνικού χαρακτήρα στον χωροταξικό σχεδιασμό εθνικού και υπερπεριφερειακού επιπέδου. Στην αφομοίωση της ανάγκης και τρόπων ενσωμάτωσης πολιτικών και προτεραιοτήτων υπερεθνικού χαρακτήρα στον χωροταξικό σχεδιασμό εθνικού και υπερπεριφερειακού επιπέδου Στην κατανόηση της ανάγκης προσαρμογής των βασικών αρχών και μεθόδων χωροταξικού σχεδιασμού σε υπερτοπικό/υπερπεριφερειακό επίπεδο σε σχέση με τα υποκείμενα επίπεδα σχεδιασμού και τέλος στην κατανόηση του χαρακτήρα του χωροταξικού σχεδιασμού και της εξέλιξης και δυναμικής του διαχρονικά.
|
Στόχος του μαθήματος είναι η κριτική εξέταση, διερεύνηση και εμπέδωση των θεμάτων που αναφέρονται στη στρατηγική χωροταξία, κυρίως εθνικού και υπερεθνικού επιπέδου. Το βασικό πλαίσιο αναφοράς είναι η άμεση συσχέτιση του χωροταξικού σχεδιασμού με την πολιτική ανάπτυξης και την πολιτική για το περιβάλλον, η αναγκαιότητα και ο στρατηγικός χαρακτήρας του χωροταξικού σχεδιασμού σε υπερτοπικό/υπερπεριφερειακό επίπεδο και η συσχέτιση χωροταξίας – γεωπολιτικής. Το γεωγραφικό πεδίο της διερεύνησης αυτής καλύπτει τον εθνικό και ευρωπαϊκό χώρο με συγκεκριμένες αναφορές σε ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενσωμάτωση σύγχρονων θεμάτων στρατηγικού χαρακτήρα στο χωρικό σχεδιασμό όπως ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η χωρική διακυβέρνηση, πολιτική τοπίου κ.α. Αναλύεται η σημασία της γεωπολιτικής στην εξέλιξη του χώρου.
Στο μάθημα γίνονται μια σειρά διαλέξεων που αφορούν τις παρακάτω θεματικές:
Το μάθημα διεξάγεται με διαλέξεις και συζήτηση με τους φοιτητές οι οποίοι θα κληθούν να ετοιμάσουν 2-4 παρουσιάσεις σε ειδικό θέμα το οποίο θα σχετίζεται με το περιεχόμενο των διαλέξεων. Η επιλογή των θεμάτων θα γίνει σε συνεννόηση με τους διδάσκοντες στην αρχή του εξαμήνου. Η παράδοση θα περιλαμβάνει την παρουσίαση (σε MS power point ή άλλο συμβατό λογισμικό) και λίστα βιβλιογραφικών πηγών. Οι φοιτητές καλούνται να υποστηρίξουν τις θέσεις τους προφορικά.
Στη βαθμολόγηση κειμένων ή προφορικών παρουσιάσεων αξιολογούνται:
Πεδίον ΄Άρεως, 383 34, Βόλος
24210 74452-55
24210 74380
g-prd@prd.uth.gr