Σκοπός του μαθήματος είναι η κατανόηση του ρόλου και της σημασίας της χωροταξικής πολιτικής στη σύγχρονη πραγματικότητα και η εισαγωγή σε βασικές αρχές και μεθόδους σχεδιασμού σε υπερτοπική κλίμακα. Στο πλαίσιο αυτό προσεγγίζονται οι βασικές έννοιες της χωροταξίας και της χωροταξικής πολιτικής, με επίπεδα αναφοράς τη γενική θεωρητική προβληματική, την Ελληνική και τη διεθνή εμπειρία. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται σε ορισμένα θέματα επίκαιρα και αιχμής.
Εισαγωγή /Εννοιολογικές προσεγγίσεις: Βασικές έννοιες συναφείς με την οργάνωση του χώρου. Κατηγορίες, μορφές και μέσα σχεδιασμού. Επίπεδα και κλίμακες σχεδιασμού – διασυνδέσεις.
Η έννοια και οι συνιστώσες της χωροταξικής πολιτικής: Πολιτική και μέσα υλοποίησης. Στόχοι και σκοπιμότητα του χωροταξικού σχεδιασμού. Oικιστική ανάπτυξη / δίκτυο. Xωρική οργάνωση του παραγωγικού συστήματος. Χωροθέτηση δραστηριοτήτων και πολιτική γης.
Περιεχόμενο πολιτικής και σύστημα Χωροταξικού σχεδιασμού στην Ελλάδα: Ιστορική εξέλιξη του Χωροταξικού Σχεδιασμού στην Ελλάδα. Κύρια χαρακτηριστικά του ελληνικού συστήματος χωρικού σχεδιασμού. Επιρροές και συγκρίσεις. Βασικό θεσμικό πλαίσιο. Μελέτες και προγράμματα χωροταξικού σχεδιασμού σε εθνικό, περιφερειακό, υποπεριφερειακό επίπεδο. Εργαλεία, δομές και όργανα του σχεδιασμού. Μητροπολιτικός Σχεδιασμός.
Χωροταξική πολιτική και Χωρική Διακυβέρνηση: Πολιτικές με χωρικές επιπτώσεις. Χωροταξία και Αναπτυξιακή πολιτική. Η έννοια της Χωρικής Διακυβέρνησης. Ο Σχεδιασμός ως εργαλείο συντονισμού των πολιτικών / οριζόντιες και κατακόρυφες διασυνδέσεις.
Εξελίξεις και τάσεις στη Χωροταξική πολιτική στην Ευρώπη. Ειδικά θέματα Ευρωπαϊκής Χωροταξικής Πολιτικής.
Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός στην Ευρώπη και την Ελλάδα.
Χωροταξία και πολιτική περιβάλλοντος / Βιώσιμη ανάπτυξη. Κλιματική αλλαγή και ζητήματα χωρικής ανθεκτικότητας. Πολιτική Τοπίου.
Το μάθημα διεξάγεται κυρίως με διαλέξεις από τους διδάσκοντες ή και προσκεκλημένους εισηγητές με εστίαση σε ορισμένα υποσύνολα της ύλης. Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί σύντομη γραπτή εξέταση, για την αξιολόγηση της επάρκειας κατανόησης της ύλης. Οι τελικές εξετάσεις είναι γραπτές.
Ο τελικός βαθμός του μαθήματος θα προκύπτει από:
Πεδίον ΄Άρεως, 383 34, Βόλος
24210 74452-55
24210 74380
g-prd@prd.uth.gr