Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι ένα νέο πανεπιστήμιο. Ιδρύθηκε το 1984 και λειτουργεί από το 1988. Η θέση του στο κέντρο της χώρας και ο μεγάλος αριθμός Τμημάτων που λειτουργούν, το καθιστούν ως ένα από τα σημαντικότερα Πανεπιστήμια της χώρας και του δίνουν περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης κατά τα επόμενα χρόνια.
ΤοΤμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής είναι χωροθετημένο πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης. Ο Βόλος, μια μοντέρνα δυναμική μεσαίου μεγέθους πόλη, βρίσκεται στις υπώρειες του Πηλίου, όρους εξαιρετικού φυσικού κάλους, με πολλούς καλά διατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς, που συνδυάζει αξιόλογα τοπία χειμερινού και θερινού τουρισμού. Η πόλη του Βόλου και οι γύρω περιοχές της, συνδυάζουν το ευχάριστο φυσικό περιβάλλον με τη δυνατότητα προσήλωσης στις σπουδές μακριά από τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας. Το ευχάριστο φυσικό περιβάλλον όπως και το ζωντανό πολιτιστικό περιβάλλον προσφέρουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μιας σφύζουσας ακαδημαϊκής κοινότητας στο Βόλο.
Η ιστορία της περιοχής του Βόλου αρχίζει πολύ πριν από την απελευθέρωση του το 1881. Από τις αρχές του 20ου αιώνα ο Βόλος αναδεικνύεται σε μεγάλο βιομηχανικό και εμπορικό πόλο της Κεντρικής Ελλάδας. Στην ανάπτυξή του συνέβαλε αποφασιστικά η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του με τον ερχομό των προσφύγων, κυρίως, της Μικράς Ασίας. Οι σεισμοί των αρχών της δεκαετίας του ’50 κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του Βόλου και των αξιόλογων νεοκλασικών κτιρίων του. Σήμερα, σώζονται λίγα από τα παλαιά κτίρια του Βόλου, τα οποία ο Δήμος προσπαθεί να διατηρήσει και να αποδώσει σε νέες χρήσεις. Ορισμένα από τα κτίρια αυτά, ανακαινισμένα, στεγάζουν σχολές και υπηρεσίες του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.
Η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στεγάζεται σε κτιριακό συγκρότημα στο “Πεδίον του Άρεως”, στην έξοδο της πόλης προς την Αθήνα. Το συγκρότημα αυτό περιλαμβάνει κυρίως παλαιά βιομηχανικά κτίρια που έχουν ανακαινισθεί και αποδοθεί στο Πανεπιστήμιο. Πρόκειται για μια επιτυχημένη περίπτωση απόδοσης παλαιών κτιρίων σε νέα χρήση, με ιδιαίτερες μάλιστα αισθητικές αξιώσεις. Το συγκρότημα περιλαμβάνει έξι κτίρια: το παλαιό μηχανουργείο, το παλαιό χυτήριο, το κτίριο Παπαρήγα, δύο λυόμενα και ένα νέο. Το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης από τις αρχές του 2000 στεγάζεται στο νέο κτίριο. Στο ίδιο συγκρότημα στεγάζονται, επίσης, και τα Τμήματα των Πολιτικών Μηχανικών, των Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας, των Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων, καθώς και των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.
Το Πεδίον του Άρεως και η ευρύτερη περιοχή του βρίσκονται υπό αναδιαμόρφωση. Ήδη, πέρα από τα κτίρια της Σχολής που θα κατασκευαστούν εκεί, υπάρχει ένα μεγάλο παραλιακό πάρκο μέσα στο οποίο στεγάζεται εκθεσιακό κέντρο του Δήμου, που ταυτόχρονα λειτουργεί ως κλειστό γυμναστήριο. Σε πολύ μικρή απόσταση από το κτιριακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου περνά ο χείμαρρος Κραυσίδωνας του οποίου οι παρόχθιες ζώνες πρόκειται να αναπλαστούν. Η απόσταση από το κέντρο με τα πόδια είναι περίπου 15 λεπτά, ενώ η πρόσβαση με δίτροχα είναι άνετη. Παράλληλα, υπάρχει και πυκνή λεωφορειακή εξυπηρέτηση. Το κέντρο του Βόλου, όπου μένουν πολλοί φοιτητές, είναι μια ανεπτυγμένη εμπορική περιοχή, που προσφέρει πολλές δυνατότητες πολιτιστικών δραστηριοτήτων και ψυχαγωγίας.