2019
Λέκτορας στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με γνωστικό αντικείμενο “Ανάπλαση και Αναβίωση Ιστορικών Κέντρων και Συνόλων”. Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε. Μ. Πολυτεχνείου (1983) με μεταπτυχιακές σπουδές στην πολεοδομία και αστική ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2002, master’s thesis: “Ο Κλιματικός Παράγων ως Συνιστώσα του Σχεδιασμού της Ελληνικής Πόλης”, 2019, διδακτορική διατριβή: “Κέντρο Πόλης και Ιστορικότητα. Θεωρητικά ζητήματα και σύγχρονες πολεοδομικές πρακτικές”). Ελεύθερος επαγγελματίας Αρχιτέκτων Μηχανικός, μελετητής δημοσίων έργων (1983-2010), Σύμβουλος ανάπτυξης της ΤΕΔΚ Ν. Λάρισας (1989-92) και της ΕΕΤΑΑ Θεσσαλίας (1995-6), Συντονιστής της Μόνιμης Επιτροπής Πολεοδομίας – Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΤΕΕ τμ. Κ.Δ. Θεσσαλίας (2004-7), και εκπρόσωπός του στην Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου Λάρισας (2008). Από το 2004 έκτακτος ωρομίσθιος καθηγητής και (από το 2010) Καθηγητής Εφαρμογών στο ΤΕΙ Λάρισας και Λέκτορας στο ΤΕΙ Θεσσαλίας (ως το 2019).
2019
Διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D.)
Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βόλος, Ελλάδα
2002
Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Χωροταξία Πολεοδομία και Περιφερειακή Ανάπτυξη, με κατεύθυνση στην Πολεοδομία και Αστική Ανάπτυξη
Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βόλος, Ελλάδα
2002
Πτυχιούχος Παιδαγωγικών Σπουδών
Σχολή Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης / Παιδαγωγική Τεχνική Σχολή (Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. / ΠΑ.ΤΕ.Σ.), Βόλος, Ελλάδα
1983
Διπλωματούχος Αρχιτέκτονας Μηχανικός
Ανωτάτη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου , Αθήνα, Ελλάδα
– Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Στήριξης του Ι’ Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Συνεδρίου, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (Αθήνα, Ιανουάριος – Δεκέμβριος 1999).
– Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της Διημερίδας «Δημήτρης Πικιώνης – Η Αρχιτεκτο-νική του Παρέμβαση στο Περτούλι. Οικιστικό και Φυσικό Περιβάλλον Ορεινών Περιοχών», του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Τμήμα Κεντρικής Δυτικής Θεσσαλίας, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λάρισας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Περτουλίου (28-29/11/2009).
– Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Πανελληνίου Συνεδρίου – workshop «Αστική Ανάπλαση και Ανάπτυξη» του Εργαστηρίου Μορφολογίας και Σχεδιασμού Αστικού Χώρου του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βόλος 29/6-1/7/2018.
– Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της Διημερίδας ‘Ιστορικά Κέντρα Πόλεων: Πολιτικές Διαχείρισης και Ανάδειξης’, Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Ιστορίας / Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Κέρκυρα 22-23/3/2019.
– Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του “International Conference on Changing Cities IV: Spatial, Design, Landscape & Socio-economic Dimensions”, Chania, Crete Island, Greece, 24-29 June 2019.
– Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του «Περιοδικού Βιώσιμης Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Παράδοσης» του Ινστιτούτου Σύρου (από το 2011).
– Κριτής στο Επιστημονικό περιοδικό Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Ανάπτυξης «Αειχώρος» του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (από το 2019).
– Βραβείο Δημητρίου Θωμαΐδου (Πρώτος μεταξύ των τελειοφοίτων σπουδαστών της Ανωτάτης Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, το 1982).
– Βραβείο Στάικου Αντωνίου Σαρλά (Πρώτος μεταξύ των αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου του 1983).
– Βραβείο Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Διάκριση κατά τις εξετάσεις απόκτησης της άδειας άσκησης επαγγέλματος -Οκτάωρα- το 1983).
01/07/1983 – … : Με τη λήψη της άδειας άσκησης επαγγέλματος, είναι μέλος του Τ.Ε.Ε. με Α.Μ. 40539 και ειδικότητα Αρχιτέκτονα Μηχανικού.
30/04/85 – 03/02/86 : Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας, στη 2η Μ.Ο.Μ.Α., ως Έφεδρος Αξιωματικός Μηχανικού, επέβλεψε έργα οδοποιίας.
11/03/86 – 18/03/10 : Με την εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων εγκαταστάθηκε στη Λάρισα, διατηρώντας Αρχιτεκτονικό Γραφείο μελετών ιδιωτικών και δημοσίων έργων.
05/1989 – 12/1992 : Εργάστηκε στην Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Λάρισας, με συμβάσεις έργου, ως Σύμβουλος Ανάπτυξης, με αντικείμενο εργασίας το σχεδιασμό και την υλοποίηση Προγραμμάτων Κατάρτισης (Ε.Κ.Τ.) και γενικότερων Αναπτυξιακών Προγραμ-μάτων, χρηματοδοτούμενων από Κοινοτικούς πόρους (Μ.Ο.Π. Α.Κ.Ε., Ε.Α.Π.Τ.Α.) για λογα-ριασμό φορέων της Τ.Α. Ν. Λάρισας.
03/1993 – 11/2009 : Ίδρυσε και διηύθυνε το Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών ‘’Πολύτεχνο‘’ με τμήματα Διακοσμητών, Γραφιστών και Σχεδιαστών, όπου δίδαξε Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Οικοδομική, Ιστορία Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμό με τη χρήση Η/Υ. Παράλληλα ασχολή-θηκε με τη διδασκαλία των ειδικών μαθημάτων Γραμμικού και Ελευθέρου Σχεδίου σε υπο-ψηφίους Αρχιτεκτονικών Σχολών.
02/1995 – 01/1996 : Εργάστηκε στο Περιφερειακό Γραφείο Θεσσαλίας της Ελληνικής Εται-ρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, με συμβάσεις έργου, ως Σύμβουλος Ανάπτυξης και με αντικείμενο εργασίας: α) τη μελέτη και επίβλεψη διαμόρφωσης του Κ.Ε.Κ. και τη συγκρότηση φακέλου πιστοποίησης, β) τη συγκρότηση προτάσεων για προγράμματα στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας NOW, γ) την επιστημονική υποστήριξη, τον συντο-νισμό, την παρακολούθηση των πρακτικών ασκήσεων και την αξιολόγηση προγραμμάτων κατάρτισης στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας HORIZON και δ) την συγκρότηση προτάσεων για προγράμματα Συνεχιζόμενης Κατάρτισης (Περιφέρεια Θεσσαλίας).
08/1996 – 02/1997 : Διετέλεσε Διευθυντής Κατάρτισης του Κέντρου Επαγγελματικής Κα-τάρτισης του Δήμου Λάρισας, όπου, εκτός των διοικητικών και των διδακτικών καθηκόν-των, ασχολήθηκε με τη μελέτη και επίβλεψη διαμόρφωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κ.Ε.Κ. και τη σύνταξη του φακέλου πιστοποίησής του.
14/10/04 – 18/03/10 : Δίδαξε ως έκτακτος ωρομίσθιος καθηγητής, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο ΤΕΙ Λάρισας (κατά τα Ακαδημαϊκά Έτη 2004-5 και 2005-6, στα τμήματα Έργων Υποδομής και Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου και κατά τα Ακαδημαϊκά Έτη 2006-7, 2007-8, 2008-9 και 2009-10, στο Τμήμα Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων). Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, εγγεγραμμένος στο Μητρώο Μελετητών Δημοσίων Έργων (ΑΜ 17573) στην Β΄ τάξη, για τις κατηγορίες 6 και 7 (Αρχιτεκτονικών και Ειδικών Αρχιτε-κτονικών Μελετών, αντίστοιχα), εκπόνησε, μεταξύ άλλων, μελέτες δημοσίων έργων (Νέων Κτιριακών, Αναπλάσεων Ιστορικών Κέντρων και Οικιστικών Συνόλων, καθώς και Συντηρή-σεων-Αποκαταστάσεων και Επαναχρήσεων Κτιρίων).
19/03/2010 – … : Καθηγητής Εφαρμογών, ειδικότητας Αρχιτέκτονα, με ειδίκευση στην ‘‘Ανάπλαση και Αναβίωση Ιστορικών Κέντρων και Συνόλων’’, στο Τμήμα Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων του ΤΕΙ Λάρισας, ήδη Λέκτορας στο Τμήμα Μηχανικών Χωροτα-ξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
– ‘’Στρατηγικός Σχεδιασμός για την Κυπριακή Δημοκρατία της περιοχής Τροόδου’’ (Κωδ. 5565). Φορέας Διαχείρισης: Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έναρξη: Οκτώβριος 2021. Λήξη: Δεκέμβριος 2021. Η συμμετοχή αφορά στη ‘’Συγγραφή του Κεφαλαίου «Πολιτιστική Κληρονομιά», για τις πολιτικές ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, την κατηγοριοποίηση των οικισμών του Τροόδους ως προς την Πολεοδομική και Αρχιτεκτονική τους αξία, τον καθορισμό ειδικών πολιτικών και κατευθύνσεων για τη διαχείριση, αξιοποίηση και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος και του τοπίου (οικιστικού και εκτός ορίων ανάπτυξης)’’ καθώς και στη ‘’Συγγραφή του Κεφαλαίου «Γενικές Πρόνοιες Πολιτικής – Σχεδιασμός, Οργάνωση του Χώρου», για το πλαίσιο οργάνωσης των πολιτικών, τη διατύπωση της χωροθετικής πολιτικής, των εργαλείων και ρυθμίσεων (αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος, συντελεστές ανάπτυξης, ζώνες κινήτρων, αναπλάσεις, επανάχρηση κτιρίων κ.ά.)’’.
– ‘’Διερεύνηση δυνατοτήτων αναβάθμισης του Ελασσονίτη ποταμού, στην πόλη της Ελασσόνας’’ (Κωδ. 6610). Φορέας Διαχείρισης: Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έναρξη: Οκτώβριος 2020. Λήξη: Φεβρουάριος 2021. Επιστημονικός Υπεύθυνος με αντικείμενο: τη σύνταξη κειμένου για τις “Δυνατότητες Αναβάθμισης των Κέντρων των Οικισμών μέσω της Αξιοποίησης του Υδάτινου Στοιχείου” και τη “Στοχοθεσία του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Ανάπλαση της παρόχθιας ζώνης του Ελασσονίτη ποταμού”, καθώς και “Έρευνα Γνώμης σχετικά με τον Βαθμό Συμμετοχής του Ελασσονίτη ποταμού στη Διαμόρφωση της Εικόνας της πόλης, ως Συστατικού Στοιχείου Αναγνώρισής της και του Ιδιαίτερου Συμβολισμού του, καθώς και των Προσδοκιών των Πολιτών από την Ανάπλασή του”.
– ‘’Πρακτική Άσκηση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του ΤΕΙ Θεσσαλίας’’ (Κωδ. 5300). Φορέας Διαχείρισης: Ειδικός Λογαριασμός Επιτροπής Εκπαίδευσης και Ερευνών ΤΕΙ Θεσσαλίας. Έναρξη: Απρίλιος 2016. Λήξη: Οκτώβριος 2020. Επιστημονικός Υπεύθυνος με αντικείμενο: την παρακολούθηση και υποστήριξη των επί μέρους δράσεων της Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. (Τρίκαλα) στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης “Πρακτική Άσκηση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας MIS 5000389”, τη μεγιστοποίηση ένταξης αριθμού φοιτητών, την εξεύρεση και προσέλκυση επιχειρήσεων ως φορέων υποδοχής πρακτικής άσκησης και τη σύνταξη Ετήσιας Έκθεσης Εφαρμογής της Πρακτικής Άσκησης, με αξιολόγηση και διερεύνηση των προοπτικών απασχόλησης.
– ‘’Επιχειρηματικό Σχέδιο – Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας’’ του ΤΕΙ Θεσσαλίας (Κωδ. 4800). Φορέας Διαχείρισης: Ειδικός Λογαριασμός Επιτροπής Ερευνών ΤΕΙ Θεσσαλίας. Έναρξη: Σεπτέμβριος 2013. Διάρκεια: 6 μήνες. Η συμμετοχή αφορούσε τη ‘’Σύνταξη Επιχειρηματικού Σχεδίου (business plan) για την Ίδρυση Επιχείρησης Μελετών, Επιβλέψεων/Κατασκευών Ανακαίνισης Αποκατάστασης Σύγχρονων και Ιστορικών Κτιρίων’’.
– ‘’Διαχείριση ανθρωπογενούς & φυσικού περιβάλλοντος στο ορεινό Νοτιο – Δυτικό τμήμα της Περιφέρειας Κορυτσάς, Αλβανία’’ (Κωδ. 2457). Φορέας Διαχείρισης: Επιτροπή Ερευνών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Έναρξη: Ιανουάριος 2001. Διάρκεια: 18 μήνες. Η συμμετοχή αφορούσε τη ‘’Δημιουργία Ερωτηματολογίου Καταγραφής των Αρχιτεκτονικών Μνημείων της Δάρδας’’. Διακρατικό πρόγραμμα συνεργασίας και βοήθειας (ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας) Ελλάδας – Αλβανίας, με αντικείμενο την ολοκληρωμένη διαχείριση του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος στο ορεινό νοτιοδυτικό τμήμα της Περιφέρειας Κορυτσάς. Μέρος του προγράμματος αποτελούσε η φροντίδα για τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του οικισμού της Δάρδας.
– ‘’RESTORE: Ενέργειες κατάρτισης και ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων σε παραδοσιακά τεχνικά επαγγέλματα διατήρησης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς’’. Κοινοτική Πρωτοβουλία Απασχόληση ‘’YOUTHSTART’’. Φορέας Διαχείρισης: Κ.Ε.Ε. ΔΗΜΗΤΡΑ, Τ.Ε.Ι. Λάρισας, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Λάρισας. Έναρξη: Μάρτιος 1998. Διάρκεια: 18 μήνες. Η συμμετοχή αφορούσε τη μελέτη – έρευνα με θέμα ‘’Αμοιβαία Αναγνώριση Προσόντων Συντηρητών – Αναστηλωτών – Εργατοτεχνιτών’’ και τη σύνταξη ‘’Εκπαιδευτικών Ενοτήτων (Syllabus) για Συντηρητές – Αναστηλωτές – Εργατοτεχνίτες’’. Διακρατικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων σε παραδοσιακά τεχνικά επαγγέλματα για τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας μεταξύ των διακρατικών εταίρων (Ελλάδα, Ιταλία, Αγγλία, Ισπανία), δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, μελέτες – έρευνες και κατάρτιση 20 νέων σε παραδοσιακά τεχνικά επαγγέλματα, με θεωρητικό μέρος και πρακτική άσκηση.
– ‘’Έρευνα και ενέργειες στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Απασχόλησης “NOW’’ (New Opportunities for Women)’’. Φορέας Διαχείρισης: Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε., Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Έναρξη: Φεβρουάριος 1995. Διάρκεια: 11 μήνες. Η συμμετοχή αφορούσε τη ‘’Συγκρότηση Έκθεσης για τη Γυναικεία Απασχόληση σε Ορεινούς και Δυσπρόσιτους Οικισμούς της Θεσσαλίας’’, μελέτη – έρευνα της γυναικείας απασχόλησης σε ορεινούς και μειονεκτικούς οικισμούς της Θεσσαλίας με πιλοτική εφαρμογή στους οικισμούς Λιβαδίου και Δολίχης Ολύμπου. Καταρτίσθηκαν 20 γυναίκες της περιοχής σε ζητήματα γυναικείας επιχειρηματικότητας και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων διοίκησης – υποστήριξης και δημιουργίας μικρών επιχειρήσεων. Απ’ αυτές 9 προχώρησαν στην ίδρυση γυναικείου συνεταιρισμού μεταποίησης, συσκευασίας και προώθησης τοπικών προϊόντων, ο οποίος συνεχίζει την επιτυχημένη του δραστηριότητα για 25 χρόνια.
– “Πρόγραμμα Σπουδών (Syllabus) Συντηρητών – Aναστηλωτών – Εργατοτεχνιτών”, RESTORE / YOUTHSTART, Κ.Ε.Ε. “ΔΗΜΗΤΡΑ”, Υπουργείο Εργασίας, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, Λάρισα 2000, (21Χ30 εκ, σελίδες 144).
– “Οδηγός Πεζοδρόμησης”, Ε.Ε.Τ.Α.Α., Αθήνα 2000, (17Χ23,5 εκ, σελίδες 152).
– “Η Λάρισα στα χρόνια της απογοήτευσης”, Εκδόσεις Γένεσις, Τρίκαλα 2006, (14Χ20,5 εκ, σελίδες 192).
– “Πίνδος: Αρχιτεκτονική Κληρονομιά”, Περιφερειακές Εκδόσεις Έλλα, Τρίκαλα (υπό έκδοση), (11,5Χ23 εκ, σελίδες 182).
– “Πίνδος: Άνθη της Πέτρας. Τα Γεφύρια”, Περιφερειακές Εκδόσεις Έλλα, Τρίκαλα (υπό έκδοση), (11,5Χ23 εκ, σελίδες 188).
– “Πίνδος: Άνθη της Πέτρας. Τα Μοναστήρια”, (συγγραφή από κοινού με την αρχαιολόγο Στ. Σδρόλια, 7η Ε.Β.Α.), Περιφερειακές Εκδόσεις Έλλα, Τρίκαλα (υπό έκδοση), (11,5Χ23 εκ, σελίδες 170).
– Kefala C.-Z. and Samaras, Ν., “THE ‘KASTROPLIKTON’ RESIDENCES IN ANO POLI (UPPER TOWN) OF THESSALONIKI, GREECE. STATUS AND PROSPECTS OF PRESERVATION”, JOURNAL ‘SUSTAINABLE DEVELOPMENT, CULTURE, TRADITIONS’ (DOI: 10.26341/issn.2241-4002-2019-1a-3), Volume 1a/2019, pp. 35-55.
– Samaras, N. and Sapounakis, A., “The Contribution of Historical Physiognomy of a City to making it Favorable in Doing Business and Attractive for Visitors and New Residents. Case study: Trikala, Greece” (accepted for publication), International Review of Social Sciences, 2020.
– Samaras, N., “The Climatic Factor as the Field of Interrelationship between Natural, Urban and Cultural Environment of a City. Case Study: The Historic Center of Larissa, Greece” (accepted for publication), Journal of Engineering and Architecture, 2020.
– Σαμαράς, Ν., “Θεωρητική προσέγγιση της Διατήρησης και Αναβίωσης των Παραδοσιακών Οικισμών της Πίνδου”, ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ, τόμος 27/2007, σσ. 419-458.
– Drizou, I., Lavda, D. and Samaras, N., “Restoration of Metochi at Nies, Magnesia, Greece and a Proposal for Re-use, characterized by ‘Discreteness’ and ‘Reversibility’”, Proceedings of the “International Conference on Changing Cities IV: Spatial, Design, Landscape & Socio-economic Dimensions”, Aspa Gospodini (ed.), ISSN: 2654-0479, ISBN: 978-960-99226-9-2, Department of Planning and Regional Development, University of Thessaly, Chania, Greece, June 24-29, 2019, pp. 547-558.
– Kefala, C.-Z. and Samaras, N., “Restoration and Re-use of a ‘Kastroplikton’ Residence at Ano Poli (Upper Town) Thessaloniki, Greece”, Proceedings of the “International Conference on Changing Cities IV: Spatial, Design, Landscape & Socio-economic Dimensions”, Aspa Gospodini (ed.), ISSN: 2654-0479, ISBN: 978-960-99226-9-2, Department of Planning and Regional Development, University of Thessaly, Chania, Greece, June 24-29, 2019, pp. 594-605.
– Samaras, N. and Moras, A., “The Transparency of Contemporary Glass Architecture and its Relation to Historic Contexts; the case of Athens”, ‘Emerging Complexities’, Conference Papers of the “4th International Conference in Transparency & Architecture”, Fani Vavili-Tsinika, Klio Axarli, Konstantinos Ioannidis (eds.), ISBN: 978-618-83231-0-0, School of Architecture, Faculty of Engineering, Aristotle University of Thessaloniki, Greece, November 02-04, 2016, pp. 188-197.
– Samaras, N., “Built Heritage Conservation as a Basic Component of the Bioclimatic Redevelopment of the Historical Center of Larissa”, Proceedings of the “International Conference on Changing Cities II: Spatial, Design, Landscape & Socio-economic Dimensions”, Aspa Gospodini (ed.), ISBN: 978-960-6865-88-6, Department of Planning and Regional Development, University of Thessaly, Porto Heli, Greece, June 22-26, 2015, pp. 1797-1806.
– Samaras, N. and Athanailidou, A., “Historical Centers of Transylvania Cities: Prospects for the Protection of Architectural Heritage in Romania”, Proceedings οf the 1st International Geomatics Applications Conference “GEOMAPPLICA”, Konstantinos G. Perakis (ed.), ISBN: 978-960-88490-9-9, Department of Planning and Regional Development, University of Thessaly, Skiathos Island, Greece, September 08-10, 2014, pp. 206-212.
– Samaras, N. and Chrysina, V., “Maintenance and Restoration of ‘Xenia Motel Zeus II’ in Ancient Olympia: an approach for the sustainable existence of Xenia Hotels, works of Aris Konstantinidis”, Proceedings οf the 1st International Geomatics Applications Conference “GEOMAPPLICA”, Konstantinos G. Perakis (ed.), ISBN: 978-960-88490-9-9, Department of Planning and Regional Development, University of Thessaly, Skiathos Island, Greece, September 08-10, 2014, pp. 214-220.
– Σαμαράς, Ν., “Επιβίωση στοιχείων και αξιών της θεσσαλικής αρχιτεκτονικής παράδοσης στη σύγχρονη αρχιτεκτονική των πόλεών μας”, 1ο Διεθνές Συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμού της Θεσσαλίας, Πρακτικά Συνεδρίου, τόμος ΙΙ (1st International Congress on the History and Culture of Thessaly, Congress Proceedings, volume II), ISBN: 978-960-8092-62-4, SET: 978-960-8092-60-0, Γ. Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας, Λάρισα 09-11 Νοεμβρίου 2006, σσ. 913-925.
– Σαμαράς, Ν. και Δαφούλα, Μ., “Αρχιτεκτονική διαμόρφωση-ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Καστρίου Δολίχης Λιβαδίου Λάρισας”, Πανελλήνιο Συνέδριο ‘ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – 20 ΧΡΟΝΙΑ Δ.Π.Μ.Σ.’, Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη 21-23/11/2019 (Βιβλίο Περιλήψεων σ. 55, Τόμος Πρακτικών υπό έκδοση).
– Σαμαράς, Ν. και Σαπουνάκης, Α., “Η διαχρονική εξέλιξη των αντιλήψεων περί ‘αυθεντικότητας’ και η αντιμετώπιση των κέντρων των ευρωπαϊκών πόλεων”, ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ για την Πολεοδομία, τη Χωροταξία και την Ανάπτυξη. ΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 5ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, Επιμελητές: Αλέξιος Μιχαήλ Δέφνερ, Παντολέων Σκάγιαννης, Πέτρος Ροδακινιάς, Εύα Ψαθά, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βόλος 27-30/9/2018, σσ. 732-745.
– Βεζύρη, Δ-Β. και Σαμαράς, Ν., “Αποκατάσταση και Eπανάχρηση του Αρχοντικού Χατζημιχάλη, στο Μεταξοχώρι Αγιάς, ως Μουσείου Μετάξης και Κηροπλαστικής”, Πανελλήνιο συνέδριο – workshop «Αστική Ανάπλαση και Ανάπτυξη» του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Βόλος 29/6-1/7/2018), σσ. 381-390.
– Κανέλη, Α. και Σαμαράς, Ν., “Πρόταση επανάχρησης του διατηρητέου Εσπερινού Γυμνασίου Καρδίτσας, ως συνιστώσας αναβάθμισης της ποιότητας του αστικού χώρου της περιοχής”, Πανελλήνιο συνέδριο – workshop «Αστική Ανάπλαση και Ανάπτυξη» του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Βόλος 29/6-1/7/2018), σσ. 391-402.
– Βουτσελά, Γ. και Σαμαράς, Ν., “Πρόταση Επανάχρησης του ‘Γυμνασίου Αρρένων Καρδίτσας’ ως Δημαρχείου Καρδίτσας”, Πανελλήνιο συνέδριο – workshop «Αστική Ανάπλαση και Ανάπτυξη» του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Βόλος 29/6-1/7/2018), σσ. 532-541.
– Σαμαράς, Ν., “Η Φυσιογνωμία της Πόλης των Τρικάλων, Μέσα από τα πλέον Χαρακτηριστικά Στοιχεία Αναγνώρισής της, Σύμφωνα με Κατοίκους, Επιχειρηματίες και Επισκέπτες της Πόλης”, 2o Πανελλήνιο Συνέδριο Marketing και Branding του Tόπου, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λάρισα 31/3-2/4/2017, (DVD Πρακτικών, θεματικός άξονας 13: εικόνα και ταυτότητα ελληνικών πόλεων, SamarasN[FP].pdf).
– Σαμαράς, Ν. και Κρανιά, Μ., “Χαρακτηριστικές Απώλειες Στοιχείων της Αρχιτεκτονικής Ταυτότητας της Πόλης, μέσα από τις Μεταβολές στην Αντίληψη για την Εικόνα της, στη Σύγχρονη Ιστορία των Τρικάλων”, 2o Πανελλήνιο Συνέδριο Marketing και Branding του τόπου, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λάρισα 31/3-2/4/2017, (Ανακοινώσεις με Poster, DVD Πρακτικών, θεματικός άξονας 13: εικόνα και ταυτότητα ελληνικών πόλεων, SamarasN_KraniaM[A].pdf).
– Σαμαράς, Ν., “Η Διατήρηση της Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομικής Φυσιογνωμίας των Οικισμών ως Αντικείμενο της Ελληνικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας”, 4o Πανελλήνιο Συνέδριο Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βόλος 24-27/9/2015 (DVD Πρακτικών, ISBN: 978-960-9439-37-4, φάκελος ‘Σ’, SamarasN_FP.pdf).
– Σαμαράς, Ν., “Ένταξη Νέας Αρχιτεκτονικής σε Ιστορικό Οικιστικό Σύνολο. Πιλοτικές Σχεδιαστικές Προτάσεις στα Όρια του Υφιστάμενου Πολεοδομικού Θεσμικού Πλαισίου”, 4o Πανελλήνιο Συνέδριο Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βόλος 24-27/9/2015, (Ανακοινώσεις με Poster, DVD Πρακτικών, ISBN: 978-960-9439-37-4, φάκελος ‘Σ’, SamarasN_POSTER.pdf).
– Σαμαράς, Ν., “Η Κλιματική Ιδιαιτερότητα της Λάρισας, Πεδίο Αλληλοσυσχέτισης Φυσικού, Αστικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος”, 2ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο Θεσσαλίας, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας / Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σκιάθος 26-28/9/2015), e-Βιβλίο Πρακτικών, ISBN: 978-960-6865-90-9, σσ. 439-445.
– Σαμαράς, Ν, και Δαφούλα, Μ., “Μελέτη ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου στο Καστρί Δολίχης Λιβαδίου Δ. Ελασσόνας”, Ημερίδα ‘Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και η Πολιτιστική Διαδρομή Θεσσαλίας’, Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας 7/12/2019.
– Σαμαράς, Ν., “Η ιστορικότητα του κέντρου της πόλης ως συνειδητοποιημένη αξία μεταξύ κατοίκων κι επισκεπτών της πόλης. Η περίπτωση των Τρικάλων Θεσσαλίας”, Διημερίδα ‘Ιστορικά Κέντρα Πόλεων: Πολιτικές Διαχείρισης και Ανάδειξης’, Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Ιστορίας / Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Κέρκυρα 22-23/3/2019.
– Σαμαράς, Ν., “Δυνατότητες εφαρμογής αρχών ενεργειακής αναβάθμισης στην ελληνική πόλη”, Ημερίδα ‘Ενεργειακή Δημοκρατία. Πορεία προς το Μέλλον’, Green European Foundation (GEF) / Πράσινο Ινστιτούτο, Αθήνα 2/11/2018.
– Σαμαράς, Ν., “Προς μια επανατοπικοποιημένη αντίληψη του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων. Αξιοποιώντας τη Θεσσαλική παράδοση στο ζήτημα της αντιμετώπισης του κλίματος”, Κεντρική Ομιλία στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο ‘Κλιματική Αλλαγή – Αυτοδιοίκηση και Θεσσαλία μπροστά στην Παγκόσμια Πρόκληση’, Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας, ΤΕΕ – Περιφερειακά Τμήματα Κεντρικής Δυτικής Θεσσαλίας και Μαγνησίας, ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, Εταιρεία Θεσσαλικών Μελετών, Καρδίτσα 9-10/6/2017.
– Σαμαράς, Ν., “Η Ιστορική Διάσταση των Οικιστικών Συνόλων, ως Αντικείμενο της Αρχιτεκτονικής Παιδείας στην Ελλάδα”, ΙΑ΄ Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Συνέδριο / Προσυνεδριακή Ημερίδα ‘Αρχιτεκτονική & Εκπαίδευση’, Λάρισα 12/02/2011.
– Σαμαράς, Ν., “Ανάπλαση και Αναβίωση Ορεινών Οικισμών. Αρχιτεκτονικές, Πολεοδομικές και Χωροταξικές Διαστάσεις”, Διημερίδα ‘Δημήτρης Πικιώνης – Η Αρχιτεκτονική του Παρέμβαση στο Περτούλι. Οικιστικό και Φυσικό Περιβάλλον Ορεινών Περιοχών’, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Τμήμα Κεντρικής Δυτικής Θεσσαλίας, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, Πολιτιστικός Σύλλογος Περτουλίου, Περτούλι 28-29/11/2009.
– Σαμαράς, Ν., “Ανίχνευση στοιχείων της Θεσσαλικής αρχιτεκτονικής μέσα από λογοτεχνικά κείμενα του Μ. Καραγάτση και άλλων”, 1ο Πανθεσσαλικό Λογοτεχνικό Συνέδριο, Ένωση Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας (Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ.), Λάρισα 10/03/2007.
– Σαμαράς, Ν. και Καλλιακούδας, Τ., “Μια αειφορική προσέγγιση στο σχεδιασμό του χώρου”, Προσυνεδριακή Ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Τμήμα Κεντρικής Δυτικής Θεσσαλίας στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνέδριου Οικολογίας ‘HELECO ’05’, Λάρισα 29/01/2005.
– Σαμαράς, Ν., “Ο κλιματικός παράγων ως συνιστώσα του σχεδιασμού. Η περίπτωση των Θεσσαλικών πόλεων”, Προσυνεδριακή Ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Τμήμα Κεντρικής Δυτικής Θεσσαλίας στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνέδριου Οικολογίας ‘HELECO ’03’, Λάρισα 4/12/2002.
– Σαμαράς, Ν., “Η συμμετοχή των κατοίκων στην διαδικασία παραγωγής της κατοικίας τους”, Ι΄ Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Συνέδριο / Προσυνεδριακή Ημερίδα ‘Τα Δημόσια Κτίρια και η Αστική Κατοικία στην Ελληνική Πόλη του 21ου αιώνα’, Λάρισα 4/12/1999.
– Σαμαράς, Ν., “9+1 Σενάρια Αρχιτεκτονικής Φαντασίας”, Θ΄ Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Συνέδριο / Προσυνεδριακή Διημερίδα ‘Αρχιτεκτονική & Πολεοδομία σε Αγροτικές Περιοχές’, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Βόλου, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας, Λάρισα 12-13/03/1988, σσ. 16-22.
Ως ελεύθερος επαγγελματίας Αρχιτέκτων Μηχανικός (1983-2010), εγγεγραμμένος στο Μητρώο Μελετητών Δημοσίων Έργων (ΑΜ 17573, 2004-2010) στην Β΄ τάξη, για τις κατηγορίες 6 και 7 (Αρχιτεκτονικών και Ειδικών Αρχιτεκτονικών Μελετών, αντίστοιχα), εκπόνησε, μεταξύ, περί των 100, άλλων αρχιτεκτονικών μελετών ιδιωτικών έργων, επίσης και μελέτες δημοσίων έργων (Νέων Κτιριακών, Αναπλάσεων Ιστορικών Κέντρων και Οικιστικών Συνόλων, καθώς και Συντηρήσεων-Αποκαταστάσεων και Επαναχρήσεων Κτιρίων), όπως ακολούθως:
Α. ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ
– ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΟΛΙΧΗΣ, ΔΗΜΟΣ ΛΙΒΑΔΙΟΥ, Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ, 2004-5
– ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ «ΚΙΟΣΚΙ», ΔΗΜΟΣ ΛΙΒΑΔΙΟΥ, Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ, 2004-5
– ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΔΟΛΙΧΗΣ, ΔΗΜΟΣ ΛΙΒΑΔΙΟΥ, Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ, 2008-9
– ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ-ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ «ΚΑΣΤΡΙΟΥ» ΔΟΛΙΧΗΣ, ΔΗΜΟΣ ΛΙΒΑΔΙΟΥ, Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ, 2009-10
Β: ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ
– ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ «ΜΠΛΑ-ΜΠΛΑ», Σ. ΧΑΡΑΧΟΥΣΟΣ, ΦΑΡΣΑΛΑ, 2004
– ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ «ΤΕΧΕΡΑΝ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑ-ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ ΧΩΡΟΥ, ΤΕΧΕΡΑΝ Α.Ε., ΛΑΡΙΣΑ, 2005
– ΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΩΣ
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ, ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ, Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ, 2006
– ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΩΡΟΦΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ, Ι. ΚΟΥΣΙΩΡΗ, ΓΡΥΜΠΙΑΝΑ
Δ. ΑΧΕΛΩΟΥ, Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, 2006
– ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΩΡΟΦΟΥ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΛΙΑΣ, Α. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΩ ΓΑΤΖΕΑ, ΠΗΛΙΟ, 2006
– ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΛΑΙΑΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΩΣ ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ «ΚΟΥΒΑ», Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ, ΛΑΡΙΣΑ, 2006
– ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΩΡΟΦΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΕ ΙΣΟΓΕΙΑ ΑΠΟΘΗΚΗ, Ε. ΝΤΑΜΠΛΙΑ, ΡΑΨΑΝΗ ΛΑΡΙΣΑΣ, 2007
– ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟΥΣ «ΜΥΛΟΥΣ» ΣΥΚΟΥΡΙΟΥ, ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΣΩΝΟΣ, Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ, 2008
Γ: ΛΟΙΠΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
– ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ Δ. ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΟΥ, ΔΗΜΟΣ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΟΥ, Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ, 2005
– ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΙΘ. ΠΟΛΛ. ΧΡΗΣΕΩΝ, ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ, Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ, 2006
– ΝΕΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΟΝΝΩΝ ΜΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, ΔΗΜΟΣ ΓΟΝΝΩΝ, Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ, 2007
– ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ, ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ, Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ, 2008
– ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΠΗ ΔΕΛΕΡΙΩΝ, ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑ, Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ, 2008
– ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ, ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑ, Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ, 2009
– ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΛΑΙΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ, ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑ, Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ, 2009
Πεδίον ΄Άρεως, 383 34, Βόλος
24210 74452-55
24210 74380
g-prd@prd.uth.gr